• Menu
  • Menu

14 Nederlandse reisbloggers over de mooiste plekjes van Nederland

Nu we meer en meer reizen binnen in plaats van buiten Nederland, is iedereen op zoek naar de mooiste plekjes van Nederland. En Nederland kent nogal wat mooie plekjes. Bekende veel bezochte plekken, zoals de Waddeneilanden en de Veluwe, maar ook ontzettend veel schitterende plekjes waar je misschien nog nooit geweest bent. Of sterker nog, waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. In dit artikel vertellen 15 Nederlandse reisbloggers daarom over hun mooiste plekje in ons land. Wat is jouw favoriete plek in Nederland?

[toc]

1 – Roadtrip tussen de Lek en de Linge | Reisplaatje

Lisette & Robert-Jan van Reisplaatje – Dit jaar ontdekten wij Nederland op zijn best! De mooiste plekken van Nederland ontdek je wat ons betreft door een roadtrip te maken. Stap in de auto en ga op ontdekkingstocht in eigen land. Zo huurden wij een Volkswagen bus en reden we van dorp naar dorp tussen de rivieren ‘de Lek en de Linge.’ Om op de mooiste plekken te komen navigeerden we naar de volgende dorpjes: Hoornaar, Giessen-Oudekerk, Molenaarsgraaf, Ameide, Asperen en Buren. Dit is een roadtrip door echt Hollandse landschappen en knusse dorpjes.

Denk aan oer Hollands polderlandschap, grazende koeien, kerktorens, boerderijen en molens langs de sloten.

Neem daarbij een volle picknickmand mee voor tijdens een pauze op een mooi plekje. Er zijn nog veel meer mooie plekken te ontdekken tijdens een roadtrip door Nederland, zoals de Veluwe en Friesland. Door een roadtrip te maken door Nederland, ontdek je de mooiste plekjes van Nederland.

→ Lees ook: Een roadtrip door Zuidwest-Friesland | De Friese Merenroute incl hotspots
Roadtrip-Nederland-Reisplaatje
Foto van Reisplaatje

2 – De leukste Hanzesteden | Reisgenieters.nl

Dave en Vienna van Reisgenieters.nl – Wil je een keer Nederlandse steden bezoeken die nog niet alom bekend zijn en opgeslokt worden door de massa? Wat dacht je van de Nederlandse Hanzesteden? Stuk voor stuk pareltjes met een rijke geschiedenis en mooie, authentieke gebouwen uit de 14e en 15e eeuw. Oud en nieuw komen hier mooi samen. In Nederland zijn er 22 Hanzesteden te vinden. De 5 leukste Hanzesteden zijn volgens ons Deventer, Harderwijk, Hattem, Elburg en Zutphen.

Deventer, Harderwijk, Hattem, Elburg en Zutphen

In Deventer kun je uren door de oude straatjes struinen. Het ene gebouw is nog mooier dan het andere. In het beroemde Bergkwartier vind je de mooiste huizen en lijkt het alsof je beland bent in een ware Charles Dickens roman. Vooral rond de kerstperiode is deze stad nog net iets mooier dan anders.
In de historische binnenstad van Harderwijk vind je mooie pleinen, prachtige huizen met sierlijke gevels en de historische Vischmarkt met culinaire restaurants en hippe conceptstores. Op loopafstand van het oude centrum bevindt zich het stadsstrand, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is.

Hattem is misschien wel de meest schilderachtige Hanzestad. Hattem betovert je met zijn smalle straatjes en het mooie marktplein. Vanuit Hattem loop je zo de Veluwe op. Win-win.
Klein maar fijn, dat is Elburg. In deze bijzondere vierkante vestingstad voel je direct de sfeer van de oude vissersstad. Verdwalen is hier onmogelijk: de stad is binnen de grachten slechts 250 x 300 meter!
Aan de IJssel vind je de bruisende Hanzestad Zutphen. Wandel langs de Wijnhuistoren, bezoek de Oude Bornhof en geniet van het mooie uitzicht over de Ijssel op een van de bankjes langs het water. Wil je meer lezen over de mooiste Hanzesteden? Neem dan een kijkje op onze blog of op onze Instagram pagina @Reisgenieters.nl.

3 – Dwingelderveld | Waanzinnige Wereld

Carlo & Maaike van Waanzinnige Wereld – Kirsten vroeg ons één van de mooiste plekjes van Nederland met jullie te delen. Nou, daar hoefden we niet lang over na te denken. Nationaal Park Dwingelderveld is een plek waar je echt eens naartoe moet gaan. Dit nationale park ligt midden in de Drentse natuur, ruim genomen tussen Zwolle en Assen. Het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. En je geniet hier nog van echte rust! 

Net zoals de andere nationale parken die ons land rijk is, vind je ook hier heel veel mooie fiets- en wandelroutes. Met een beetje geluk kom je één van de twee schaapskuddes tegen, of loop je een grazende Schotse Hooglander tegen het lijf. Als we een wandelroute moeten aanraden zouden we voor Het Plankenpad gaan. Deze route, met witte bordjes, begint bij De Boslounge bij Van Der Valk Spier en laat je in 5,5 kilometer de schoonheid van het Dwingelderveld zien. Trek stevige schoenen aan en laat je verrassen door de mooie Drentse natuur. Welkom in Drenthe!

Dwingelderveld-Waanzinnige-wereld-mooiste-plekjes-van-nederland
Foto van Waanzinnige Wereld

4 – Speulderbos (Veluwe) | Stripe Away

Diana van Stripe Away – Het Speulderbos, heb jij er wel eens van gehoord? Men noemt dit bos ook wel het bos van de dansende bomen. Op momenten van zonneschijn en mist staat het bos vol met fotografen en hun statieven en dit is niet zonder reden. Lang geleden zijn in het Speulderbos de rechte bomen voor de houtkap weggehaald en daardoor bleven alleen nog maar kromme bomen over. Met het resultaat dat het net lijkt of de bomen samen aan het dansen zijn.

Het is een stukje magie wat je nergens anders in Nederland gaat vinden.

Je kunt niet alleen goed fotograferen in het Speulderbos, maar je kunt hier ook heerlijke wandelingen maken. Het bos heeft genoeg plekjes waar niemand te vinden is, waar je even helemaal alleen kunt zijn en waar je kunt genieten van de prachtige natuur. Kom je vroeg in de ochtend met mist en zonneschijn dan is het bos op zijn mooist.

Speulderbos-Stripeaway-Mooiste-plekjes-van-nederland

Speulderbos-Stripeaway-Mooiste-plekjes-van-nederland
Foto’s van Stripe Away

5 – Marker Wadden | Map of Joy

Nathalie van Map of Joy – Ik woon al 38 jaar in Flevoland, de jongste provincie van Nederland, en heb door de jaren heen veel mooie plekjes zien ontstaan. Enorm bijzonder, want alles hier is gebouwd op de bodem van de zee. Eén van de mooiste plekjes van Nederland vind ik met stip de Marker Wadden in Flevoland. Gemaakt door mensen, maar speciaal voor de natuur. Met zand, klei en slib uit het Markermeer zijn de eilanden aangelegd. Het heeft iets weg van de Waddeneilanden, maar dan zonder de vele toeristen en met weidser uitzicht.

Het doel van het project de Marker Wadden: bijdragen aan het natuurherstel van het Markermeer. En het werkt! Je ziet er nu al allerlei soorten vissen en vogels die dankbaar van het nieuwe stukje natuur gebruikmaken. Wij mensen kunnen er ook van genieten, want je kunt er met de boot vanuit Lelystad naartoe! Dit staat garant voor een heel bijzonder dagje uit in Nederland.

Marker-Wadden-Mapofjoy-Mooiste-plekjes-van-Nederland
Foto van Map of Joy

6 – Schiermonnikoog | Reistop5

Heidi van Reistop5 – Het afgelopen jaar heb ik op Schiermonnikoog gewoond. Dit kleinste Waddeneiland van Nederland heeft niet alleen mijn hart gestolen maar er is ook nog eens heel veel over te vertellen. 
Schiermonnikoog heeft in totaal een kleine 1.000 inwoners, maar ontvangt elk jaar zo’n 300.000 toeristen. Met een totale oppervlakte van nog geen 200 km2 zou je denken dat het er enorm druk is, maar dat is zeker niet het geval. Eenmaal op het eiland aangekomen verspreiden de toeristen zich als een waaier over het eiland. Je vakantie begint trouwens al wanneer je de veerboot naar Schiermonnikoog op stapt. Zodra deze weg vaart kom je in een andere wereld terecht. De wereld van zilte zeelucht, voorbij vliegende lepelaars en grote zandbanken met hier en daar een zeehond. 


Alle tips over Schiermonnikoog lees je in mijn gratis e-book, maar hierbij vast een aantal onmisbare to-do’s. Maak lange wandelingen over het breedste strand van Europa om vervolgens warme warme chocolademelk te drinken bij de hippe strandtent de Marlijn. Huur een tandem en fiets langs de mooie Berkenplas richting de vuurtoren terwijl je geniet van de leuke vakantiehuisjes in de duinen. En ga ook zeker een dagdeel het pittoreske centrum verkennen: speel spelletjes bij het authentieke hotel van de Werff, shop bij de unieke boetiekjes en wandel langs de mooie witte watertoren. Hoe klein dit eiland ook is, er is altijd iets te doen. Vervelen bestaat niet. Ik ben benieuwd of je net zo dol wordt op dit eiland als ik ben! 

→ Lees ook: Tips voor een dagje Schiermonnikoog met je hond

7 – Noordhollands Duinreservaat | Dutchtravelfreak

Rowan van Dutchtravelfreak – Het Noordhollands Duinreservaat is een gebied dat loopt van Wijk aan Zee tot aan Schoorl. Het heeft een oppervlakte van 5300 hectare en is zo’n 20 kilometer lang. Je vindt door het hele duingebied een goed netwerk van paden, verhard en onverhard. Wandelroutes staan aangegeven met gekleurde paaltjes.

In Schoorl vind je een klimduin van 51 meter hoog. Vroeger kwam ik hier heel vaak, het duin afrennen was altijd een feest. Onderaan het klimduin vind je gezellige terrasjes, waar je bijvoorbeeld een lekkere pannenkoek kunt bestellen, of als ouder je kinderen gemakkelijk in de gaten kunt houden met een kop koffie. Grenzend aan het duin vind je nog meer leuke plaatsen waar je een terrasje kunt pakken zoals Wijk aan Zee, Egmond aan Zee en Bergen. Je kunt ook vanuit hier een strandwandeling meepakken, overal grenst het duin aan het strand. 

Regelmatig kom je wild tegen in het duinreservaat. ’s Morgens vroeg zal je veel konijnen en hazen tegen komen en bij waterplassen lopen vaak wilde paarden of Schotse hooglanders. In Egmond aan Zee staat een vogelkijkhut bij het Starrevlak. Hier broeden bontbekplevieren en strandplevieren, maar ook ander wild zie je vanaf hier. Let ook eens op kleine details tijdens het wandelen, zoals vlinders en insecten. Je zult je verbazen hoeveel verschillende onbekende beestjes je tegen komt. 

Wanneer je het Noordhollands Duinreservaat bezoekt heb je een duinkaart nodig, deze kun je online kopen of ter plaatse. Een dagkaart kost maar €1,80 en draagt bij aan het behoud van de natuur.

→ Lees ook: Tips voor de leukste uitjes in Noord-Holland

8 – De Biesbosch | Mee met Lee

Leanne van Mee met Lee – Wat mijn favoriete plekje in Nederland is? Pfoe, dat is een lastige vraag! Ik kan ons eigen kikkerlandje ontzettend waarderen, of het nou om de mooie natuurgebieden, de rustgevende kustlijn of de sfeervolle steden gaat. Toch heb ik besloten om een natuurgebied te kiezen, omdat ik – zeker in deze rare tijd – het heerlijk vind om natuur om me heen te hebben. En dit kan perfect in Nationaal Park De Biesbosch! Dit Zuid-Hollandse nationale park is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en hierdoor vind je er veel wilgenvloedbossen en kreekjes. Daarnaast is dit bijzondere stukje natuur het leefgebied van diersoorten zoals vossen, reeën en boommarters, maar ook van de bever en de zeearend.

Er zijn meerdere manieren om dit nationale park te ontdekken. Je kunt je aanmelden voor een georganiseerde boottocht, maar ook kun je zelf een supboard, fluisterbootje of kano huren. Dit laatste deed ik op een zonnige zondagochtend en dit was waanzinnig. Ik had het mangroveachtige natuurgebied en het gezang van talloze vogels helemaal voor mijzelf!

De Biesbosch verken je hoe dan ook het beste vanaf het water, maar ook een wandeling maken is een absolute aanrader. Mijn favoriet? De wandeling over het Zuidplaatje en de Tongplaat. Deze route leid je naar een vogelkijkbunker met een weids uitzicht over de onbegaanbare Tongplaat. Vanuit deze bunker heb je ook de meeste kans om een van de zeearenden te spotten!

9 – Texel | Renske Reist

Renske van Renske Reist – Wat ik het liefst heb op vakantie: het eilandgevoel. Niets moet maar alles mag, genieten van de rust maar ook actie opzoeken als je daar zin in hebt. Zonder plan het eiland verkennen en zien waar het je brengt. En het mooie is, we hoeven daarvoor helemaal niet ver voor op reis, want we hebben de Nederlandse Waddeneilanden.

Mijn favoriete Waddeneiland is Texel, een gezellige knusse sfeer en toch meer dan genoeg te ontdekken.

Je kunt je op Texel prima vermaken zonder plan en zien waar je terecht komt, maar deze tips zijn sowieso dikke aanraders: Huur een fiets en verken zo het eiland, zo kun je veel zien in korte tijd. Leuke stops zijn de vuurtoren bij de Cocksdorp, dorpjes als Den HoornDen Burg en De Koog en wandelgebied De Slufter
Met mooi weer maar zeker ook in de wintermaanden is het heerlijk om één van de vele stranden van Texel te ontdekken. Of dit nu is voor een frisse wandeling of om heerlijk van een koud biertje te genieten, het strand is altijd een goed idee. Paal 28 en Paal 31 zijn heerlijk om te wandelen en bij Paal 12 vind je de allerleukste, gelijknamige, strandtent van Texel. 
Drie andere leuke activiteiten zijn: een bezoek brengen aan Texels bierbrouwerij, een boottocht om zeehonden te spotten of een avontuurlijke wadloop wandeling. 

Pak de veerboot naar dit heerlijke eiland en zie wat Texel allemaal te bieden heeft. In deze tijd de perfecte vervanging voor een verre reis, zo lekker dichtbij huis. 

Renske-Reist-Mooiste-plekjes-van-Nederland-Texel
Renske-Reist-Mooiste-plekjes-van-Nederland-Texel-Paal-12
Renske-Reist-Mooiste-plekjes-van-Nederland-Texel-Vuurtoren-Cocksdorp
Foto’s van Renske Reist

10 – Utrechtse Heuvelrug | Expeditie Aardbol

Stéphanie van Expeditie Aardbol – De provincie Utrecht wordt regelmatig omschreven als de meest diverse van heel Nederland. Je hebt hier uitgestrekte bossen, heidegebieden stuifduinen en buitenplaatsen, en precies die landschappen vind je ook in het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park. Dit natuurgebied is gelegen in het hart van het land en wat mij betreft één van de mooiste plekjes van Nederland. Het werd grotendeels gevormd ten tijde van de voorlaatste ijstijd en anno nu kun je er fantastisch wandelen en mountainbiken. 

Aan bezienswaardigheden bovendien ook geen gebrek, want er zijn een aantal interessante plekken om te bezoeken. Zo vind je hier de Pyramide van Austerlitz, die zich de hoogste piramide van Europa mag noemen. Ook interessant: de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Vroeger werd het als militair vliegveld gebruikt, tegenwoordig vind je er een museum en kun je wandelen over de landingsbaan. Tot slot is ook het beeldschone Henschotermeer een aanrader om te bezoeken. Het meertje wordt omringd door parelwit zand en is een heerlijke plek om in de zomermaanden de verkoeling op te zoeken.

→ Lees ook: Buitengoed de Boomgaard en Landgoed Amelisweerd in Utrecht
Pyramide-van-Austerlitz-(C)-Expeditie-Aardbol-Mooiste-plekjes-van-Nederland
Henschotermeer-(C)-Expeditie-Aardbol-Mooiste-plekjes-van-Nederland
Foto’s van Expeditie Aardbol

11 – Vlieland | Reisgelukjes

Maaike van Reisgelukjes – Ben jij ook zo dol op de Waddeneilanden? Ik wel! En één eiland steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit, terwijl ze eigenlijk de kleinste is: Vlieland. Eén van de mooiste plekjes van Nederland wat mij betreft. Er is voldoende te doen en te zien voor een paar dagen vermaak. Mijn favorieten van Vlieland?

Ik vind het vooral heel gezellig dat je met de veerboot meteen in het dorp aankomt. In het dorpje vind je allerlei hotels, leuke winkeltjes en eetplekjes. Op Vlieland kun je natuurlijk volop wandelen en fietsen in de natuur. Voor een gave ervaring ga je echter mee met de Vliehors Expres. In de achterbak van een stoere vrachtwagen naar de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Onderweg is het uitzicht al prachtig, maar vervolgens stop je bij het Drenkelingenhuisje. Vroeger de plek waar drenkelingen op hun redding konden wachten, maar nu een juttersmuseum én trouwlocatie. Deze plek staat niet voor niets in de top 10 trouwlocaties wereldwijd! Ook rijd je mee naar het uiterste puntje van Vlieland, waar je de vuurtoren van Texel en met geluk wat zeehonden in de verte ziet.


De smaak van het zeehonden spotten te pakken gekregen? Ga dan mee met Vlieland Robbentochten. Jan neemt je met zijn boot mee naar de Engelsmanplaat. Wij waren er in november en de hele zandbank lag vol met honderden zeehonden die daar hun pups baren. Zo indrukwekkend!

Vlieland-Reisgelukjes
Foto’s van Reisgelukjes

12 – Zuid-Limburg | Hop Around

Mascha van Hop Around – Mijn favoriete plek in Nederland is zonder twijfel Zuid-Limburg! Voor het ultieme vakantiegevoel in eigen land is deze regio fantastisch. Je hebt hier namelijk echt het idee dat je in Toscane bent. Om er zeker van te zijn dat je alle hoogtepunten van het Zuid-Limburgse heuvelland gaat zien, raad ik je aan om met de auto of fiets de Mergellandroute te volgen. Deze route is 110 km lang, brengt je langs de mooiste plekjes van het heuvelland én wordt zelfs een van de mooiste autoroutes van Nederland genoemd.

De Mergellandroute is met de auto prima te doen op één dag maar ik adviseer je er een lekker weekendje weg van te maken zodat je niet hoeft te haasten. Je rijdt tijdens deze route regelmatig op rustige en afgelegen wegen waardoor je op de mooiste plekjes komt met de mooiste vergezichten. Zo is de moderne uitkijktoren in Mesch een gave plek om te stoppen en op negen meter hoogte een panoramisch uitzicht over de omgeving te hebben.

Ben jij een wijnliefhebber? Eat your heart out! In ons mooie Limburg liggen fantastische wijngaarden.

Je komt met de Mergellandroute langs twee prachtige plekken waar je zeker even moet stoppen: Wijndomein St. Martinus en Wijngaard Fromberg. Verder ontbreken Limburgse hotspots als het Drielandenpunt, Valkenburg, Maastricht en een aantal kastelen natuurlijk niet in deze route! Meer tips om alles uit je bezoek aan Zuid-Limburg te halen? Lees snel verder op de blog van hoparound.nl: Mergellandroute: de mooiste autoroute door Zuid-Limburg.

→ Lees ook: Een roadtrip van 7 dagen door het Zuiden van Nederland 

Zuid-Limburg-Hop-Around
Foto’s van Hop Around

13 – Drents-Friese Wold | Liefs uit het Noorden

Jora van Liefs uit het Noorden – Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland vind je het Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het is een walhalla voor wandelaars en fietsers. Ik vind het heerlijk om hier te komen, want de natuur is hier prachtig. Je vindt er heide, stuifzand, bos en graslanden. 

Een paar weken geleden was ik met mijn zoontje van drie bij het belevingspad in Hoogersmilde. Hij heeft het er nog steeds over. Ik snap wel waarom, want wat is het hier leuk voor kids (ook voor ouders trouwens). Je kunt er een wandeling maken van 2,5 km. Op de route kom je van alles tegen. Een sporenonderzoek, waterpomp, boomstammentrap én er is zelfs een oud vliegtuig.


Altijd wanneer ik bij de Kale Duinen kom waan ik me even in een hele andere wereld. In deze enorme uitgestrekte zandvlakte kun je fantastische wandel- en fietstochten maken. Neem ook even een kijkje bij de uitkijktoren van Aekerzand. Vanuit hier heb je namelijk een prachtig zicht over het stuifzandgebied met de vele heidevelden.


Wil je het nog een stapje hogerop zoeken, ga dan zeker langs bij de Bosbergtoren. Bij helder weer heb je een schitterend uitzicht over het uitgestrekte Drents-Friese Wold. De uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin. In de verte zie je de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden liggen.

→ Lees meer: 10 tips voor een weekendje Appelscha | Zuidoost Friesland
→ Lees ook: Ontdek het Drents Friese Wold met een e-chopper

14 – Kiekkaaste in Groningen | Where She Goes

Kirsten van Where She Goes – Natuurlijk kan ik als Nederlandse reisblogger zelf ook niet achterblijven om mijn favoriete plekje in Nederland met jullie te delen. Eén van de mooiste plekjes van Nederland is voor mij vogelkijkhut de Kiekkaaste in het uiterste oosten van Groningen. Vanaf deze plek kijk je uit over de kwelders, het stikgebied en het waddengebied van de Dollard en ik kan je verzekeren dat dit schilderachtige beelden oplevert. Je spot hier talloze vogels en ik heb me laten vertellen dat je hier soms zelfs het geluk hebt om zeehonden te zien.

→ Lees meer: Vogelkijkhut de Kiekkaaste in Groningen
→ Lees ook: Top 15 bezienswaardigheden in provincie Groningen
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

De mooiste plekjes van Nederland in kaart gebracht

Benieuwd waar je de mooiste plekjes van Nederland kunt vinden? Bovenstaande favorieten (inclusief bezienswaardigheden) heb ik voor je verzameld in deze kaart.

Wil je dit artikel nog eens rustig terug lezen of opslaan voor een later moment? Pin hem dan hier:

Mooiste-plekjes-van-Nederland-volgens-Nederlandse-reisbloggers
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 comments