• Menu
  • Menu
Drentsche-Aa-Zeegserduinen-Mooie-plekken-Drenthe-wandelen-wandelroute

De mooiste plekjes van Drenthe

Wanneer ik aan de mooiste plekjes van Drenthe denk, denk ik aan heidevelden zover als het oog reikt, zandverstuivingen, bossen om in te verdwalen, oneindige zandpaden, grazende Schotse Hooglanders en de meest geweldige zonsopkomsten én zonsondergangen. Je kunt hier wandelen, fietsen en mountainbiken tot je erbij neervalt. Alhoewel er ook ontzettend veel geschiedenis te vinden is. Denk alleen al aan de hunebedden en Kamp Westerbork. Maar wanneer ik aan Drenthe denk, denk ik vooral aan de prachtige natuurgebieden. Wist je dat Drenthe maar liefst drie Nationale Parken heeft? Het Dwingelderveld, de Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. In dit artikel lees je alles over de mooiste plekjes van Drenthe.

[toc]

1. Nationaal Park Drentsche Aa

Eén van de mooiste stukken natuur in Drenthe vind je in het noorden van de provincie: Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Een gebied dat bestaat uit esdorpen, landbouwgrond en heel veel natuur. De Drentsche Aa is een beek van 28 km lang met talloze zijtakken die zowel door Groningen als Drenthe meandert en gek genoeg alleen in de provincie Groningen Drentsche Aa wordt genoemd. Slingerend door het Drentse landschap heeft deze beek namelijk steeds weer een andere naam, zoals het het Oudemolensche Diep en het Schipborgsche Diep. In het Drentsche Aa gebied vind je niet alleen deze meanderende beek, maar ook 21 dorpjes en gehuchten, veenmeertjes, zandverstuivingen, heidevelden en hunebedden. Het NP Drentsche Aa is behoorlijk groot en kent dan ook ontzettend veel variatie en mooie plekjes om te wandelen, te fietsen en te picknicken. Ik ben zelf dol op de natuur rond de Zeegser Duinen, het Schipborgerzand, Oudemolen, de Gasterse Duinen en het Balloërveld.

→ Lees meer: Nationaal Park Drentsche Aa | Beekjes, zandverstuivingen, heidevelden en hunebedden
Zeegserduinen-Mooie-plekken-Drenthe-wandelen-wandelroute

Zeegser-Duinen
Drentsche-Aa-Wandelen-wandelroute

2. Landgoed Mensinge bij Roden

Mijn favoriete stukjes bos in Drenthe: Het Mensingebos en het Sterrebos in Roden dat beide deel uitmaakt van Landgoed Mensinge. Of je hier nu komt in de lente, de zomer, de herfst of in de winter, het is hier altijd mooi. En ook een groot pluspunt: Honden mogen hier bijna overal loslopen (met uitzondering van het begrazingsgebied in het Alterveerse bos). Let bij het oversteken van de Mensingheweg wel goed op. Er wordt hier regelmatig hard gereden en ik doe onze hond hier altijd even aan de lijn. Aan de Mensingheweg (tussen de twee bossen in) vind je twee gratis parkeerplaatsen; één aan de kant van het Sterrebos en één aan de kant van het Mensingebos.

Het Mensingebos

Het Mensingebos is een bos waar brede paden worden afgewisseld met smalle paadjes. Wanneer je vanaf de parkeerplaats het pad het bos in wandelt en alleen maar rechtdoor blijft lopen, kom je uit bij een erg mooi (redelijk ondiep) vennetje waar je hond lekker kan zwemmen. Deze plek wordt druk bezocht door andere honden en hondenbaasjes. Wanneer je het bos helemaal doorloopt kom je uiteindelijk uit bij een heideveld en begrazingsgebied waar honden niet los mogen lopen. 

Het Sterrebos

Aan de andere kant van de Mensingheweg ligt het Sterrebos. Aan beide kanten van het bos vind je kleine weilanden omzoomd door houtwallen. Hier heb je de kans om reeën – en ooievaars – te spotten. Net als het Mensingebos maakt het Sterrebos deel uit van Landgoed Mensingheweg. Vroeger woonde de adel van Roden bij havezate Mensinghe en het Sterrebos is waarschijnlijk aangelegd voor de jacht. Het bos draagt de naam Sterrebos omdat alle paden samenkomen in één middelpunt, waar vandaan door de jagers alle paden overzien kunnen worden.

Aan de achterkant van het bos stroomt het Lieversche Diep. Vanaf de parkeerplaats bij het Sterrebos kun je naar de vistrap bij het Lieversche Diep wandelen. Of je kiest voor het bredere pad (tevens scootmobiel- en rolstoelpad) of voor de smallere paadjes aan weerszijden van dit pad (waardoor je in een rondje loopt, zo’n 2,5-3 km). Bij de vistrap vind je de ideale plek voor een picknick aan het water. Door de naaldbomen en de vele hulst is het Sterrebos ook in de winter lekker groen. 

Havezate Mensinge

In beide bossen kun je afzonderlijk een wandeling maken, maar je kunt een wandeling door beide bossen ook makkelijk aan elkaar verbinden door de Mensingheweg over te steken. Een derde optie is om je wandeling uit te breiden naar een wandeling van 12 km langs havezate Mensinge, startend bij de Brink in Roden. Je vindt tegenwoordig een museum en een restaurant genaamd Cuisinerie Mensinge in de havezate.

Wandelen-Roderwolde-Drenthe
De-Onlanden-Groningen-Drenthe-Roderwolde

3. Bosmeer Ellertshaar in Boswachterij Schoonloo

In het natuurgebied Hart van Drenthe (wat ook in Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa ligt), ligt Boswachterij Schoonloo. Een bos- en heidegebied met verschillende vennen en wandelroutes. Honden mogen in een groot deel van de Boswachterij loslopen, zie ook de website van Doggy Dating. Het mooiste stukje van de Boswachterij? Dat is bosmeer Ellertshaar. Een meer waar honden én hun baasjes kunnen zwemmen. Wanneer je rondom het bosmeer wandelt kom je langs verschillende bijzonder mooie kleine strandjes. Je waant je hier bijna in Zweden. Het is heerlijk om hier op een warme dag een paar uurtjes te vertoeven samen met je hond.

Mooiste-plekjes-Drenthe-Bosmeer-Ellertshaar-Boswachterij-Schoonloo

4. Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer: een bijzonder meer in Drenthe door de diep blauwgroene kleur. En zeker weten één van de mooiste plekjes van Drenthe. Tegenwoordig is het Blauwe Meer een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen (honden zijn op het strand trouwens niet toegestaan, ook niet aangelijnd), maar vroeger werd hier gedurende tientallen jaren zand gewonnen voor een kalksteenfabriek. In het meer komt op verschillende plekken glauconiet voor. Dit is een mineraal met een donkergroene kleur, wat gecombineerd met de diepte van het meer, zorgt voor de blauwgroene kleur van het water. 

Je kunt hier niet alleen lekker zonnen en zwemmen (tegen betaling), maar je kunt ook een wandeling van zo’n 3km rond het meer maken. Daarvoor parkeer je op de (in drukke periodes betaalde) parkeerplaats van het Blauwe Meer, waarna je in de richting van het meer loopt. Aan de linkerhand zie je op een gegeven moment een houten fietsenstalling. Wanneer je rechtdoor loopt, kom je uit bij het water, maar wanneer je de wandeling wilt lopen, sla je het pad voor de fietsenstalling in. Hier zie je ook een paaltje met een klein geel pijltje die je de goede richting op wijst. Erg moeilijk is het verder niet, want je blijft het pad gewoon volgen tot je een ronde om het meer hebt gelopen.

5. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Eén van de grootste bosgebieden van Nederland en daarmee een paradijs voor wandelaars, fietsers én mountainbikers. Je vindt hier eindeloze bossen, heidevelden en de meest prachtige zandverstuivingen. Wandelen over de Kale Duinen (het Aekingerzand), met de e-chopper toeren door de bossen, of de bijzondere Bosbergtoren beklimmen. In onderstaande artikelen lees je er meer over.

→ Must-do: Ontdek het Drents-Friese Wold met een elektrische e-chopper
→ Lees ook: 10 tips voor een weekend in Appelscha en het Drents-Friese Wold
Tips-weekendje-Appelscha-Zuidoost-Friesland-Fochteloerveen 6

6. Het Holtingerveld en de hunebedden

In het zuidwesten van Drenthe liggen nabij de esdorpen Uffelte en Havelte een aantal prachtige natuurgebieden – de Havelterberghet Ooster- en Westerzand en het Uffelter Binnenveld – die samen het Holtingerveld vormen. Je vindt hier naast uitgestrekte heidegebieden, stuifzanden en vennen ook Drentse heideschapen, Schotse Hooglanders én hunebedden. Rond het Holtingerveld vind je overal sporen uit een ver en minder ver verleden. 

→ Lees ook: Het Holtingerveld in Drenthe - Hunebedden, Heideschapen en Hooglanders
Wandelen-Uffelter-Binnenveld-Drenthe

7. Landgoed Lemferdinge bij Eelde-Paterswolde

De vele landgoederen rondom Eelde zijn een lust voor het oog. Ik wandel hier met name in de herfst graag, wanneer de bomen verkleuren in talloze oranjetinten. Bij Landgoed Lemferdinge (tevens een prachtige trouwlocatie) kun je de auto parkeren – Lemferdingelaan 2 in Paterswolde -, waarna deze wandelroute van 5 km van Eindje om in Drenthe je over verschillende landgoederen en door bossen voert.

Landgoed-Lemferdinge-Eelde-Paterswolde-wandelroute-wandelen

8. Het Paterswoldse Meer

Het Paterswoldse Meer ligt gedeeltelijk in de provincie Drenthe en gedeeltelijk in Groningen. Wanneer je vanuit de stad Groningen de Hoornsedijk volgt richting het zuiden kom je vanzelf uit bij het Hoornse Meer. Op een zomerse dag zijn de steigers aan de kant van de stad (Hoornse Meer) de ideale plek voor een duik, terwijl je in de winter op het meer kunt schaatsen. Bijvoorbeeld vanaf recreatiegebied De Lijte aan de Meerweg in Haren (Paterswoldse Meer). Hier vind je overigens ook een camperplaats met een fijn zwemstrandje en ligweide, waar vooral gezinnen zomerse dagen doorbrengen.

→ Lees ook: De leukste tips voor een stedentripje Groningen
→ Lees ook: Top 15 bezienswaardigheden in Provincie Groningen
Weekendje-Groningen-Paterswoldse-meer
Weekendje-Groningen-Paterswoldse-meer
Schaatsen-Paterswoldse-meer-Groningen
Groningen-Paterswoldse-meer-camperplaats

Overnachten in Drenthe

→ In Uffelte: Huisje in het veld | Een romantisch huisje met uitzicht op de natuur
Vakantiehuisje-Huisje-in-het-veld-Drenthe-Uffelte
→ In Roderwolde: B&B De Bommelier | Een droomplekje in de kop van Drenthe
B&B-de-Bommelier-Drenthe-Bijzonder-overnachten

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.