• Menu
  • Menu
Oisterwijkse-plassen-en-vennen-Voorste-Goorven-zonsopkomst-fotograferen-fotografie

De mooiste plekjes in het Van Gogh Nationaal Park in Brabant

Het Van Gogh Nationaal Park ligt in het hart van Brabant en wordt omringd door de steden Eindhoven, ‘s Hertogenbosch, Waalwijk en Tilburg. Het is een Nationaal Park dat volop in ontwikkeling is en ongeveer een kwart van de provincie Noord-Brabant bestrijkt. Een nationaal park waar je niet alleen zandverstuivingen en natuurgebieden vol bossen, heide en vennen vindt, maar ook beekdalen, authentieke dorpjes, prachtige landgoederen, monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten.

Het is de omgeving waar de wereldberoemde meesterschilder Vincent van Gogh is geboren én waar hij inspiratie vond voor zijn schilderijen in het Brabantse landschap, de natuur, de arbeiders en het boerenleven. Op uitnodiging van NBTC en het Nationale Parken Bureau bezocht ik het Van Gogh Nationaal Park en dompelde ik mij onder in de natuur die de inspiratie vormde voor Vincent Van Gogh himself. In dit artikel lees je mijn tips voor een bezoek aan het Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant.

[toc]

1. Van treinspoor naar wandelpad: De Moerputtenbrug

Je hebt er vast wel eens foto’s van voorbij zien komen: de fotogenieke Moerputtenbrug. Net buiten Den Bosch vind je deze voormalige spoorbrug. Vroeger was er een treinverbinding tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe die dwars door het laagveenmoeras en natuurgebied De Moerputten liep: de Halve Zolenlijn. Waar deze naam vandaan komt? De spoorlijn werd vroeger gebruikt om grondstoffen voor de schoenindustrie te vervoeren. De spoorbrug die in de 19de eeuw is gebouwd wordt al jaren niet meer gebruikt als spoorlijn. Sterker nog, het grootste deel van de rails bestaat helemaal niet meer. Maar de Moerputtenbrug bestaat nog altijd en is tegenwoordig toegankelijk voor wandelaars.

Er zijn verschillende wandelroutes die je hier kunt lopen:

Wandelroute | Halve Zolenpad | 1 km

Een erg korte wandeling, maar wel een hele leuke. Het Halve Zolenpad voert je niet over de Moerputtenbrug, maar leidt je via de spoordijk naar de slingerende vlonderpaden door het moerasgebied. Een plaatje om te zien. Je volgt voor deze wandeling de blauwe pijltjes. Wil je tijdens deze wandeling ook nog de Moerputtenbrug even mee pakken? Dat kan natuurlijk gewoon door een stukje van de gele route te pakken en na de brug gewoon weer om te keren en de blauwe route verder op te pakken.

Moerputtenbrug-en-Halve-Zolenpad-Wandelroute-Brabant-Van-Gogh-Nationaal-Park

Wandelroute | Bruggenroute Moerputten | 4,8 km

Voor de Bruggenroute volg je de gele paaltjes. Deze route leidt je vanaf de parkeerplaats naar de spoordijk, waar je je route vervolgt naar de Moerputtenbrug. Ben je deze eenmaal gepasseerd dan wandel je langs graslanden en over vlonderpaden om vervolgens weer bij de spoordijk uit te komen.

Moerputtenbrug-en-Halve-Zolenpad-Wandelroute-Brabant-Van-Gogh-Nationaal-Park

Parkeren bij de Moerputtenbrug

Parkeren voor een bezoekje aan de Moerputtenbrug of de vlonderpaden kan hier op de parkeerplaats aan de Deutersestraat. Let op: het is een kleine parkeerplaats en vooral in de weekenden is het hier al vroeg druk. Vanaf de parkeerplaats wandel je in zo’n 10 minuten lopen naar de Moerputtenbrug.

2. De Brabantse Sahara: De Loonse en Drunense Duinen

Een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Niet voor niets worden de Loonse en Drunense Duinen ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Wat een pracht. Bos, heide en vooral.. heel veel stuifzand! Uniek aan de Loonse en Drunense Duinen is dat je in het stuifzandgebied overal mag wandelen, je kunt het gebied dus kriskras doorkruisen. Het is een ontzettend groot gebied en de keuze uit wandel- en fietsroutes is dan ook groot.

Wandelroute | Roestelberg | 5,5 km

Ik koos er voor om de wandelroute Roestelberg van 5,5km te lopen. Deze route wordt aangegeven met gele pijltjes (in het begin even zoeken, zie onderstaande foto voor een voorbeeld, maar daarna eigenlijk niet meer te missen). Het startpunt van deze wandelroute is bij Café Roestelberg waar een gigantische parkeerplaats achter ligt. Dit natuurgebied trekt ontzettend veel bezoekers, dus fijn dat er zoveel parkeerplekken zijn, want toen ik er was, was dit ook wel nodig. Gelukkig is het gebied zo groot dat je je al snel ‘alleen op de wereld’ voelt en slechts in de verte nog wat mensen ziet lopen. De wandelroute Roestelberg leidt je via de open stuifzandvlakte naar het dennenbos, om uiteindelijk weer in de ‘sahara’ uit te komen. In het stuifzandgebied zie je mensen achter frisbees aan rennen, uitrusten en boek lezen in de zon, picknicken, paardrijden, mountainbiken, noem maar op. Het is echt een gebied waar je makkelijk de hele dag kunt doorbrengen. De Loonse en Drunense Duinen wilde ik altijd al eens bezoeken en het is echt een gebied waar ik heel graag nog eens naar terug ga voor een andere wandel- of fietsroute.

Loonse-en-Drunense-Duinen-wandeling-wandelroute-Van-Gogh-Nationaal-Park

Loonse-en-Drunense-Duinen-wandeling-wandelroute-Van-Gogh-Nationaal-Park

3. Oog in oog met Schotse Hooglanders: Landgoed Huis ter Heide

Ten noordwesten van Tilburg ligt Landgoed Huis ter Heide. Hier wandel je tussen naald- en loofbossen en langs – en over – weidse vennen. Met een beetje geluk sta je tijdens een wandeling door dit gebied oog in oog met één van de kuddes Schotse Hooglandersdie dit gebied bewonen. Je kunt ze tegenkomen in het bos, maar ook bij de vennen waar de grazers graag komen pootjebaden. Wees wel voorzichtig wanneer je de Schotse Hooglanders tegenkomt. Het zijn wilde dieren, dus houd afstand. Wanneer er jonkies zijn, zijn de ouders extra beschermend.

Wandelroute | Vennen van Huis ter Heide | 8 km

Landgoed Huis ter Heide kent meerdere wandelroutes en meerdere start- en eindpunten. Ik koos ervoor de wandelroute Vennen van Huis ter Heide.. Deze wandeling start bij de parkeerplaats Spinderpad – Galgeneindsestraat. Je volgt bij deze route de groene pijltjes. Waarom ik koos voor deze route? Hij leidt je niet alleen langs de verschillende vennen, maar ook over een mooi vlonderpad en langs twee uitkijkpunten. En ik had geluk, want toen ik het 250 meter lange vlonderpad naderde zag ik ze al liggen: de Schotse Hooglanders! Niet een paar, maar een hele kudde. Ze lagen deels op het wandelpad, wat ik stiekem wel een beetje spannend vond, want daar moest ik ook langs. En ja, dat betekende dat ik half in de bosjes liep, want ik wilde niet te dichtbij komen. Gelukkig leken de grote grazers erg relaxt en bleven ze rustig liggen, uitrusten en herkauwen. Een prachtige wandelroute, waarvan met name het laatste gedeelte wat rechttoe rechtaan was, maar de rest van de route (en dan met name het vlonderpad, de vennen én de Schotse Hooglanders) maakte dit zeker de moeite waard.

Huis-ter-Heide-Moer-Wandelroute-Vennen-Schotse-Hooglanders-Wandelen-Van-Gogh-Nationaal-Park
Huis-ter-Heide-Moer-Wandelroute-Vennen-Schotse-Hooglanders-Wandelen-Van-Gogh-Nationaal-Park

Huis-ter-Heide-Moer-Wandelroute-Vennen-Schotse-Hooglanders-Wandelen-Van-Gogh-Nationaal-Park

4. Natuur en boscafés: De Oisterwijkse Bossen en Vennen

Wanneer je in de omgeving van Oisterwijk bent móet je wel de natuur in. Je vindt hier namelijk niet alleen het prachtige natuurgebied de Kampina met eindeloze heidevelden, maar ook de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Een prachtig bosgebied met oneindig veel vennen, smalle bospaadjes en kleine heideveldjes. Het meest kenmerkende aan dit gebied zijn natuurlijk de vele (wel 80!) vennen die veelal ontstaan zouden zijn in de laatste ijstijd. Een paradijs voor de (water)vogels, libellen en kikkers die het gebied rijk is. En ook voor ons natuurlijk: fotografen en natuurliefhebbers. Wandelschoenen aan en gaan! Af en toe even wegdromen op één van de vele bankjes aan de waterkant of uitrusten bij één van de leuke boscafés in dit natuurgebied.

Wandelroute | 14 vennen wandeling | 9,4 km

Net als bij de voorgaande natuurgebieden geldt dat er ook bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen ontzettend veel leuke wandelroutes te vinden zijn. Een route die je – zoals de naam al zegt – langs 14 vennen leidt en je dus een goed beeld geeft van de Oisterwijkse Bossen en Vennen is de 14 vennen wandeling. Deze wandeling start bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk (parkeren doe je hier aan de Van Tienhovenlaan in Oisterwijk), één van de Brabantse Natuurpoorten en ideaal als startpunt voor je wandeling of fietstocht. Voor de 14 vennen wandeling volg je de blauwe pijltjes op de palen. Je wandelt door de bossen langs prachtige vennetjes zoals het Diaconieven, het Groot Kolkven en het Voorste Goorven. Wanneer je langs het Voorste Goorven en Achterste Goorven wandelt, valt het je misschien al op. Het is niet alleen een zandpad waar je op loopt, er liggen namelijk allerlei stenen. Dit is puin, afkomstig uit het tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gebombardeerde Rotterdam. Gevangen Oekraïners moesten in dit gebied paden aanleggen voor de Duitsers, zodat zij met hun voertuigen bij het munitiedepot konden komen dat in het bos verstopt lag.

Eten en drinken | Natuurpoort Groot Speijck

De omgeving van de Oisterwijkse Bossen en Vennen stikt van de leuke boscafés, waar je lekker kunt lunchen en borrelen. Een paar bosrestaurantjes die er érg gezellig uit zagen toen ik er langs reed en/of wandelde zijn Boshuis Venkraai (een voormalige boswachterswoning), Meneer van Eijck en het Boscafé bij KampinaStaete. Zelf besloot ik uitgebreid te lunchen op het terras van Groot Speijck. Groot Speijck en het Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten zitten onder één dak en daarmee is Groot Speijck het ideale plekje om voor of na je wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen te genieten van wat lekkers. Naast dat Groot Speijck aan het start- en eindpunt van de 14 vennen wandeling ligt, heeft het ook relatief veel vega(n) gerechtjes op de menukaart staan. De keus was dan ook snel gemaakt! Wat dacht je van een Pittig Groentebroodje (een vegan versie van het Brabantse worstenbroodje), een portie zoete aardappelfrietjes en een smoothie ananas/mango? En tja, die vegan carrot cake móet natuurlijk ook even geproefd worden.

De zonsopkomst fotograferen | Voorste Goorven

Wanneer je een bezoek brengt aan de Oisterwijkse Bossen en Vennen wil je niet alleen de natuur in, maar wil je ook vroeg opstaan. Cause that’s when the magic happens. De meeste foto’s die je op Instagram voorbij ziet komen van de Oisterwijkse Vennen zijn gemaakt bij één specifiek ven: het Voorste Goorven. Dit is denk ik het meest gefotografeerde ven van dit hele gebied en met name rond zonsopkomst is het hier ontzettend fotogeniek. De naam ‘Goorven’ klinkt trouwens niet erg fotogeniek, maar goor betekent eigenlijk ‘moeras’. In dit ven zie je dan ook allemaal kleine eilandjes met bomen die zorgen voor de meest prachtige plaatjes. In de herfst schijnen de zonsopkomsten hier het allermooiste te zijn, wanneer de zon mysterieus tussen de mist door schijnt. Maar ook toen ik er was, op een zonnige ochtend in maart, was het uitzicht prachtig. Ik kon niet stoppen met foto’s maken. Ook de zonsopkomst fotograferen bij het Voorste Goorven? Parkeer je auto dan hier, op de parkeerplaats aan de Bosweg. Loop het heuveltje over en laat je betoveren!

Oisterwijkse-plassen-en-vennen-Voorste-Goorven-zonsopkomst-fotograferen-fotografie

Oisterwijkse-plassen-en-vennen-Voorste-Goorven-zonsopkomst-fotograferen-fotografie

5. In de voetsporen van Vincent Van Gogh in Nuenen

Het Noord-Brabantse Nuenen wordt ook wel ‘Van Gogh Village’ genoemd. Niet zo gek, want Vincent Van Gogh is geboren in Brabant en maakte zijn eerste meesterwerk – de Aardappelerers – in Nuenen zelf. Niet zo gek dat je in het centrum van Nuenen dan ook het museum Vincentre vindt, een museum gewijd aan het leven van deze wereldberoemde schilder. Veel plekken die de schilder vastlegde en huizen waar hij woonde zijn nog altijd te bezoeken. In Nuenen treed je dan ook in de voetsporen van Van Gogh.

Wandelroute | Van Gogh Wandelroute Nuenen | 10 km

In het Van Gogh Nationaal Park is onlangs de eerste Van Gogh wandelroute geopend. Dit is een 10 kilometer lange wandelroute die je vanuit het centrum van het dorp Nuenen, langs een aantal bijzondere monumenten (zoals het Van Gogh kerkje) en vervolgens door het landschap voert dat de schilder inspireerde. Met name in het voorjaar, wanneer de natuur in bloei en in blad is, is deze route denk ik prachtig om te wandelen. Zo wandel je door het (redelijk natte) natuurgebied Nuenens Broek, wat volgens mij een plaatje is om te zien wanneer alles groen en weelderig is. De wandelroute start bij museum Vincentre. Hier is ook een informatiebrochure over de wandeling inclusief plattegrond en knooppunten te kopen.

In het centrum van Nuenen geldt een blauwe zone. Je kunt in de blauwe zone maximaal twee uur parkeren met een parkeerschijf. Gratis en voor onbeperkte tijd parkeren kan op parkeerterrein Remise en parkeerterrein Vincent van Goghplein.

Nationaal-Park-Van-Gogh-Wandelen-route-Nuenen
Nationaal-Park-Van-Gogh-Wandelen-route-Nuenen

Eten en drinken | Lunchcafé & Patisserie Beyond

Na een wandeling in de natuur is er niets fijner dan neerstrijken in een fijn lunchcafé. Middenin Nuenen ligt Beyond, een lunchcafé & patisserie in één. Je kunt hier terecht voor lekkere broodjes en gebakjes, maar ook voor gezonde bowls. En juist dat laatste spreekt mij wel aan. Wat dacht je van een vegan bowl met mango, ananas, kokos, bosbessen en granola? Of misschien een hartige bowl in de vorm van een pokebowl of gado gado bowl? Je kunt bij Beyond zelf terecht voor ontbijt én lunch terecht, maar ook voor afhalen. Ik besluit dan ook een yellow bowl met mango en ananas mee te nemen tijdens mijn wandelroute door Nuenen en het Nuenens Broek. Yes, tijd om te picknicken!

Nationaal-Park-Van-Gogh-Wandelen-route-Nuenen

6. Overnachten in het Van Gogh Nationaal Park

Het Van Gogh Nationaal Park is zo groot dat je je er makkelijke langere tijd kunt vermaken. Zo zijn er nog een heel aantal plekjes en natuurgebieden die ik graag nog eens wil bezoeken, maar helaas (nog) niet aan toe ben gekomen. Zoals fietsen over het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Een fietspad net buiten Nuenen dat is gemaakt van duizenden steentjes die licht geven in het donker. Geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Sterrennacht’. Dit fietspad is trouwens onderdeel van de 435 km lange Van Gogh fietsroute die door Brabant is aangelegd. Ook het natuurgebied de Kampina, dat grenst aan de Oisterwijkse Plassen en Vennen lijkt me prachtig om te bezoeken en vooral wanneer de hei in augustus in bloei staat.

Overnachten | KampinaStaete

Ik zou dan ook absoluut willen aanraden om hier één of meerdere nachtjes te overnachten wanneer je het Van Gogh Nationaal Park bezoekt. Een erg toffe plek om, middenin de natuur van de Oisterwijkse Bossen en Vennen, te overnachten is KampinaStaete. Je slaapt hier in een hippe Cottage, een leuke Lodge óf net als ik, in een heuse Diamond Suite.

→ Lees meer: Slapen in een Diamond Suite bij vakantiepark KampinaStaete (dit artikel volgt binnenkort, nog eventjes geduld).
Diamond-Suite-KampinaStaete-Brabant-bijzonder-overnachten
Goed om te weten: Mijn bezoek aan Van Gogh Nationaal Park is tot stand gekomen op uitnodiging van en in samenwerking met NBTC en het Nationale Parken Bureau. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening.
→ Lees ook: Een roadtrip van 7 dagen door het zuiden van Nederlandmet een e-camper van LEAVV
→ Op ontdekkingstocht in Brabant: Het Land van Cuijk

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.