• Menu
  • Menu
Paesens-Moddergat

De leukste uitjes in Noordoost Friesland

Het noordoosten van Friesland is her en der zo uitgestrekt dat het soms bijna voelt als het ‘einde van de wereld’, toch zijn hier ontzettend veel leuke uitjes te doen. Want wauw, wat zijn hier veel mooie en unieke (en soms ook onverwachte, maar daarover later meer) plekjes te vinden. Wat dacht je van het unieke Waddengebied, historische steden als Dokkum en prachtige natuurgebieden zoals het Lauwersmeer? De leukste tips voor uitjes in Noordoost Friesland lees je in deze blog.

[toc]

1. Wierum – het dorp achter de zeedijk

Wierum ligt op 5km afstand van Inn Friesland. Het dorp ligt tegen de Waddenzeedijk aan en is van oudsher een vissersdorp. Wierum zelf is gebouwd op een terp. Rond het jaar 1200 werd de Mariakerk op de terp gebouwd. In de loop van de jaren is een deel van het dorp in zee verdwenen na overstromingen. Waar de Mariakerk oorspronkelijk middenin in het dorp stond, is deze door stormen tegen de zeedijk aan komen te liggen. Een bijzondere plek dus. Vanaf de Waddenzeedijk heb je een prachtig uitzicht over het Wad en de Mariakerk. Het is dan ook erg mooi om (met name rond zonsondergang) over de dijk te wandelen die in een bocht om het dorp heenloopt.

Kerk-zeedijk-Wierum
Kerk-Wierum-Friesland
Kerk-Wierum-Friesland

2. Stoepa Hantum

Midden op het Friese platteland, net buiten het dorp Hantum, staat een heuse Tibetaans boeddhistische tempel. Jawel, een echte stoepa middenin Friesland. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar toch is het zo. Via smal weggetje rij je omringd door weilanden vanuit het dorpje Hantum naar Karma Deleg Chö Phel Ling, een Tibetaans boeddhistisch studie- en meditatiecentrum. 

Meer lezen over de stoepa? Klik dan even door naar het artikel dat ik schreef over de stoepa in het Friese Hantum.

3. De zonsondergang bij Paesens-Moddergat

Paesens-Moddergat is een gemeenschap bestaande uit het dorp Moddergat en het dorp Paesens en direct gelegen aan de waddenkust. De zonsondergangen zijn hier magnifiek! De beste tijd om het Waddengebied achter de dijk van Paesens-Moddergat te bezoeken? Tijdens eb! Geen lange zandstranden, maar een kustlijn die direct na de dijk begint. 

Meer lezen? In dit artikel lees je meer over (de zonsondergangen bij) Paesens-Moddergat.

Paesens-Moddergat

4. Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer vind je in het noorden van ons kikkerlandje, op de grens van Friesland en Groningen. Je vindt er Schotse Hooglanders, Konikpaarden en vooral heel veel vogels (waaronder de zeearend). Meer lezen? Klik dan even door naar het artikel dat ik schreef over Nationaal Park Lauwersmeer.

Nationaal-Park-Lauwersmeer

5. Op zeehondenexpeditie

Een tweede natuurgebied bevindt zich dichtbij het Nationaal Park Lauwersmeer, namelijk de Waddenzee, die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het Waddenzeegebied wonen zowel gewone zeehonden als grijze zeehonden. Beleef Lauwersoog biedt verschillende leuke activiteiten in het Waddengebied en in het Nationaal Park Lauwersmeer aan, zoals een Dark Sky Experience (wist je dat het Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park?) en een Landrover Safari (die lijkt me zo gaaf!). Wij gingen mee met de zeehondenexpeditie. Meer lezen over de zeehondenexpeditie? Klik dan even door.

zeehondenexperience-beleef-lauwersoog

6. Elfstedenstad Dokkum 

In Dokkum is het goed vertoeven. Deze voormalige handelsstad heeft een historische binnenstad waar je U tegen zegt. De stad is niet groot, maar telt toch 140 rijksmonumenten. Overal waar je loopt zie je witte bruggetjes, grachten en de meest prachtige panden met trapgevels. Welke plekjes je in ieder geval even aan moet doen wanneer je in Dokkum bent lees je in dit artikel met tips voor een bezoek aan Elfstedenstad Dokkum.

Dokkum-Friesland

7. Waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog: dit Waddeneiland behoort dan wel niet tot de gemeente Noardeast-Fryslân, maar het ligt natuurlijk wel in het noordoosten van Friesland. Schier is wat mij betreft één van de fijnste Waddeneilanden en behoort echt tot één van de leukste uitjes van Noordoost Friesland. Het is een heerlijk eiland om een weekend te verblijven of om gewoon een dagje naartoe te gaan. Vanaf de haven van Lauwersoog sta je binnen 20 minuten aan de kade van Schiermonnikoog. Eindeloze stranden, prachtige natuur, heerlijke wandel- en fietsroutes en gewoon genieten. Meer lezen? Klik dan even verder naar het artikel dat ik schreef over een dagje Schiermonnikoog.

Mooiste-stranden-Schiermonnikoog-paardrijden

Overnachten in Noordoost Friesland

Niet alleen op zoek naar tips voor uitjes in Noordoost Friesland, maar ook naar leuke overnachtingsplekken? Op zo’n 10km afstand van Dokkum ligt het dorpje Ternaard tegen de zeedijk aan. Hier kun je heerlijk overnachten bij de knusse en tot in de puntjes verzorgde B&B Inn Friesland. Liever kamperen? Neem dan eens een kijkje bij Camping It Dreamlân, op zo’n 20 minuutjes rijden van Dokkum. Je kunt zelfs vanaf It Dreamlân kanoën naar Dokkum. Meer over deze camping lees je in het artikel over NP Lauwersmeer.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments