• Menu
  • Menu
Buitenleven-hout-hakken

5x de leukste huisjes in Nederland met een houtkachel

Huisjes in Nederland met een houtkachel of open haard, ik ben er dol op. De warmte van zo’n kachel geeft meteen zo’n gezellige sfeer. Heerlijk in de herfst, de winter én het vroege voorjaar. Wanneer ik op zoek ben naar een fijn vakantiehuisje of een bijzonder slaapplekje in Nederland, vink ik dan ook vaak het vakje ‘houtkachel aanwezig’ aan.

Terwijl in het ene huisje een kachel een fijne bijkomstigheid is naast de aanwezige verwarming, kan een houtkachel op een andere plekje wel eens heel erg welkom zijn. Vaak liggen de houtblokken in de mand naast de kachel alvast voor je klaar. Maar wil je kleine houtjes gebruiken om het vuur snel aan te krijgen, moet je toch vaak zelf even aan de bak en wat hout kloven. Maar daar draaien we onze hand niet voor om toch? Het houthakken en het brandend houden (of zelfs aankrijgen) van de kachel draagt alleen maar bij aan het avontuur en de bijzondere ervaring.

In dit artikel deel ik de leukste huisjes in Nederland mét houtkachel met je. Zie je toch een beetje op tegen het houthakken en vuurtje stoken? Dan staan onderaan het artikel ook nog een aantal huisjes met pelletkachel genoemd om te overnachten. Eén druk op de knop en jouw fijne avondje kan beginnen.

1. De Forest Cabin van Het Bos Roept in Noord-Holland

Wanneer je in de Forest Cabin van Het Bos Roept slaapt, verblijf je in een uniek houten tiny house aan de rand van camping. De cabin is ontzettend goed geïsoleerd, maar een vuurtje stoken in de houtkachel hoort er natuurlijk wel bij. Al is het alleen maar voor de gezellige warmte. De houtblokken haal je bij de ingang van de receptie. Deze moeten alleen nog wel even worden gekloofd. Kleine houtjes branden nu eenmaal het beste.

Huisjes-Nederland-houtkachel-Tiny-House-Cabin-Nederland-Airbnb

2. Treehouse Goldsworthy in de Achterhoek

Treehouse Goldsworthy ligt in de Achterhoek en in het buitengebied van het dorpje Halle (dichtbij het dorp Zelhem). Om een grote levende eik heen is een prachtige boomhut gebouwd waarin je kunt overnachten. Ik noem het nu wel een boomhut, maar je kunt dit plekje met recht een ‘boomhuis’ noemen. 

In de zomer zul je hem niet nodig hebben in de boomhut, maar in de winter zeker wel: de houtkachel. Ondanks dat de boomhut in de winter wordt geïsoleerd, er schapenvachten op de houten vloer worden gelegd en er dekentjes aanwezig zijn om lekker om je heen te slaan, zorgt de brandende houtkachel tijdens de koude dagen voor de broodnodige én behaaglijke warmte.

Treehouse-Goldsworthy-Achterhoek-boomhut

3. Yurt van The Yurt Project op de Veluwe

Niet een standaard ‘vakantiehuis’, maar wel een droom van een slaapplek: een Yurt in het bos. Koken op de houtkachel, kaarsjes aan, slapen in de ronde Mongoolse tent en vervolgens wakker worden tussen de dennenbomen. Klinkt heerlijk toch? In de Yurts van The Yurt Project op de Veluwe zul je het niet snel koud krijgen. De Yurts isoleren namelijk erg goed en er ligt genoeg hout naast de kachel om af en toe wat bij te stoken. Koken op de houtkachel is natuurlijk ook iets dat je eens gedaan moet hebben. Buiten de Yurt vindt je trouwens ook nog eens een buitenkachel!

Slapen-in-het-bos-Veluwe

4. Dijkhuisje De Smid aan de Eilandspolder in Noord-Holland

Overnachten in een karakteristiek dijkhuisje in Noord-Holland, tussen het riet aan het water en met uitzicht op het natuurgebied de Eilandspolder. Onder aan de dijk en aan een doodlopend weggetje in Grootschermer vind je Gastenverblijf De Smid. Een huisje met vide én houtkachel. De houtblokken liggen al voor je klaar in de mand naast de kachel. Wil je snel een vuurtje maken, dan kun je buiten zelf het hout kloven. En geloof me, als je daarna lekker in de fauteuil naast de brandende houtkachel zit, met muziek van de platenspeler op de achtergrond en in de ene hand een glas wijn en in de ander een fijn boek, dan kan jouw dag niet meer stuk.

5. Getaway Cabin net buiten Lelystad

In een artikel over huisjes met houtkachel in Nederland kan ook dit droomplekje niet ontbreken. In de houten Getaway Cabin net buiten Lelystad, beleef je de fijnste avonden naast de houtkachel. Binnenkort breng ik een bezoek aan dit knusse plekje (gelegen op een privé terrein van 10.000 m2!) en kan ik je alles vertellen over een verblijf hier. Nu moeten we het nog even met onderstaande foto’s doen.

Getaway-Cabin-Huisjes-Nederland-houtkachel
Getaway-Cabin-Huisjes-Nederland-houtkachel

Een vakantiehuisje met pelletkachel

Is het houthakken en het aansteken van de houtkachel toch een beetje buiten je comfortzone of heb je zin in wat meer gemak? Kies dan voor een huisje met een pelletkachel. Wel de gezellige warmte, maar geen ‘gedoe’:

Uniek-overnachten-Noord-Holland

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 comments