• Menu
  • Menu
Sparjebird-Blokhut

De leukste eetplekjes in Friesland en Groningen

Sinds corona de wereld in zijn greep heeft gekregen, heb ik al heel wat keren een lekkere lunch of avondeten opgehaald bij één van mijn favoriete eetplekjes in Groningen en Friesland. Of je nu wilt picknicken in het bos of in het park, je eten thuis op wilt eten, of toch op locatie wilt eten, bij deze leuke eetplekjes in Friesland en Groningen kan het allemaal. En het leuke is, al deze hotspots hebben vega gerechten op de kaart staan en aantal ook vegan lekkers. Bij één van de onderstaande plekjes kun je zelfs niet anders dan plantaardig eten. Na onderstaande plaatjes weet ik zeker dat je watertandend en met een borrelende buik een plekje reserveert of een bestelling plaatst. Lees snel verder!

Lekker eten in Friesland

1. BY-KEES – Heerenveen

Een grote favoriet van mij in Friesland is BY-KEES, aan de Vleesmarkt 10 in Heerenveen. Naast koffie kun je hier terecht voor lekkere lunchgerechten, gezonde sapjes en smoothies en erg lekkere taartjes. En extra leuk; er staan veel vegetarische en veganistische gerechten op de kaart (en vergeet niet te vragen naar de (vegan) taartjes)! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je lunch hier op te eten, maar je kunt er ook voor kiezen om je eten af te halen en bij één van bovenstaande picknickplekjes op te eten. Samen met een collega heb in coronatijd regelmatig een afhaallunch gehaald bij BY-KEES. Een paar leuke picknickplekjes in de buurt van Heerenveen/Drachten, vind je in dit artikel.

2. De Blokhut – Sparjebird

Een ander plekje waar het heerlijk vertoeven is, is De Blokhut bij Speelbos Sparjebird in de buurt van Beetsterzwaag. Zoals de naam al zegt, een echte houten blokhut, die ontzettend gezellig is ingericht. Ik wou dat Stefan en ik dit plekje al kenden toen we zes jaar geleden gingen trouwen; want ja, je kunt hier trouwen in het bos!

Je kunt bij de Blokhut lekker binnen of op het terras lunchen, maar ook een afhaallunch is mogelijk. Er staan een aantal vega gerechten op de kaart, maar (nog? ;)) geen vegan gerechten. Er wordt wel met alle liefde iets vegans voor je op tafel gezet als je hierom vraagt! Helemaal prima dus. In combinatie met Speelbos Sparjebird is het ook voor kinderen een paradijs. Ik zeg; snel naartoe gaan.

3. De Koken – Akkrum

Bij Haventerras De Koken in Akkrum (Ulbe Twijnstrawei 33), ontbijt, borrel, lunch of dineer je met uitzicht op jachthaven Tusken de Marren. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, is dit een erg fijn plekje om een paar uurtjes te vertoeven. Op de kaart staat heel wat (vega) lekkers, zoals American pancakes, huisgemaakte pizza’s, flatbreads en flammkuchen. Ik koos zelf voor de (vega) flatbread falafel en ja hij is goed! Superlekker flatbread en ook de falafel is erg smaakvol (wat helaas ook wel eens anders is). Aanrader dus!

4. Picknickers – Terherne

Bij Picknickers, aan de Ûtbuorren 54 in Terherne, kun je zowel knus binnen als lekker buiten op het terras zitten met uitzicht op het Sneekermeer. Erg leuk om hier met een bootje te varen en even aan te meren bij Picknickers voor een lunch of een lekker drankje. Ook bij Picknickers staan altijd wel één of twee vegan (lunch)opties op de kaart. En mocht het op voorraad zijn, koop hier dan een kokosmakroon. Je verwacht het misschien niet, maar deze zijn echt to die for.

Picknickers-Friesland-Eetplekjes

5. Stek – Leeuwarden

Stek Leeuwarden, gevestigd in het oude brugwachtershuisje aan de Harlingersingel 2, ligt middenin de stad Leeuwarden. Wat een plaatje om te zien. Een ontzettend hip plekje met een terras dat uitkijkt op de Oldehove (de beroemde scheve toren van Leeuwarden) en de Prinsentuin. Je kunt bij Stek terecht voor het ontbijt en het avondeten, voor hapjes, lunch en lekkere sapjes. Dus eigenlijk voor alles. Er staan heel wat vega, maar ook een klein aantal vegan gerechten op de kaart (zoals de pancakes!). Neem je picknickkleed mee, want ook in de Prinsentuin is het heerlijk picknicken tussen de bloemen en aan het water.

6. Savour – Beetsterzwaag

Een ander plekje in Friesland waar je je tegoed kunt doen aan heerlijk eten is bij Savour in Beetsterzwaag zelf. Savour is eigenlijk een Mediterrane eetwinkel. Je vindt hier allerlei lekkere hapjes en ingrediënten voor een lekkere kooksessie. Maar je kunt hier ook heerlijke verse maaltijden voor thuis afhalen. Of natuurlijk voor een picknick. Vergeet niet een doosje met huisgemaakte cannoli mee te nemen.

Lekker eten in provincie Groningen

7. De Eisseshof – Niehove

Bij de Eisseshof wordt ongelooflijk lekker Indonesisch eten geserveerd. Je kunt kiezen om in Niehove zelf te eten (of een drankje op het terras te drinken). Niehove is in 2019 door Elsevier Weekblad verkozen tot mooiste dorp van Nederland, dus dit is absoluut geen straf. Je kunt je eten ook afhalen, er is namelijk een vast afhaalmenu (inclusief vega(n) gerechten!). Mijn favoriet? De roti!

Eisseshof-Niehove

8. Feel Good – Groningen

Feel Good is één van mijn favoriete eetplekjes in het centrum van Groningen. Dit gezellige eetplekje met retro inrichting is gevestigd aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat 29. In deze zelfde straat zitten overigens nog veel meer leuke eetplekjes en toffe winkeltjes. Er staat erg veel vegan op de kaart, dus je hebt ook lekker veel keus wanneer je vegetarisch of plantaardig eet! Kies bijvoorbeeld voor de banana pancakes, de açai bowl of de rainbow buddha bowl. En wat je absoluut niet moet overslaan is de golden milk met havermelk.

9. Mahalo – Groningen

Bij dit toffe lunchplekje aan de rand van het Noorderplantsoen (Verlengde Grachtstraat 1 in Groningen) is alles plantaardig, biologisch én handgemaakt. Ga bijvoorbeeld voor een vegan Italian tosti, met een sapje erbij en kies een plak lavendelcake (ja, echt! Erg lekker!) als ‘toetje’. Of reserveer een picknickmand (met inhoud uiteraard) om te genieten in het park van een lekkere picknick.

Mahalo-Eetplekjes-Friesland-Groningen

Heb ik nog leuke eetplekjes in Friesland en Groningen gemist?

Of zijn er nog plekjes die ik echt in deze lijst op moet nemen? Dan hoor ik het graag!

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments