• Menu
  • Menu
De-Kleine-Kapel-op-de-Veluwe-overnachten-Arnhem-Hoge-Veluwe-folly-follies-Buitenplaats-Koningsweg-kapelletje-bijzonder-in-de-natuur-natuurhuisje

De Kleine Kapel op Buitenplaats Koningsweg op de Veluwe | Een bijzonder vakantiehuisje in de natuur

De Kleine Kapel op de Veluwe is één van de elf follies van Buitenplaats Koningsweg en tevens een hele bijzondere overnachtingsplek in de natuur. Dit unieke natuurhuisje voor 6 (!) personen ligt aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe en middenin natuurgebied en culturele enclave Buitenplaats Koningsweg. De Kleine Kapel is een gerestaureerde Duitse kapel uit de Tweede Wereldoorlog die met ontzettend veel liefde en originaliteit is ontworpen, gerenoveerd én ingericht. Met recht één van de meest bijzondere slaapplekjes waar ik ooit geslapen heb. Benieuwd wat de Kleine Kapel op de Veluwe zo uniek maakt? Lees dan snel verder.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid van De Kleine Kapel op de Veluwe

Buitenplaats Koningsweg op de Veluwe

In de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse Luftwaffe net boven Arnhem het grootse vliegveld buiten Duitsland gebouwd: Fliegerhorst Deelen. Een plek die we nu kennen als vliegveld Deelen. De kazerneterreinen, waaronder Buitenplaats Koningsweg, waren onderdeel van Fliegerhorst Deelen. Er werden talloze vliegtuigen gestationeerd en militaire gebouwen opgetuigd. Bunkers met dikke muren werden gecamoufleerd als boerendorpjes met knusse boerderijtjes. De bijbehorende schuren deden dienst als hangars voor de vliegtuigen. Op deze manier konden de bezetters de geallieerden voor de gek houden, bleef vanuit de lucht onzichtbaar wat ze op de grond aan het doen waren en voorkwamen ze bombardementen.

Zo ook op Buitenplaats Koningsweg, een voormalige militaire basis. De plek waar ooit de Duitse bezetters gehuisvest waren is inmiddels omgetoverd tot een inspirerende en bosrijke plek voor creatieve ondernemers. Wonen, werken én recreatief verblijven op de Veluwe, middenin de natuur. Verspreid over Buitenplaats Koningsweg vind je 11 op zichzelf staande bijzondere overnachtingsplekken (waarvan een aantal nog in ontwikkeling) in de natuur: follies waarin je kunt logeren. En één daarvan is De Kleine Kapel.

De-Kleine-Kapel-op-de-Veluwe-overnachten-Arnhem-Hoge-Veluwe-folly-follies-Buitenplaats-Koningsweg-kapelletje-bijzonder-in-de-natuur-natuurhuisje

De Kleine Kapel | Een vakantiehuisje met een bijzonder verhaal

Hemels overnachten in een gerestaureerde kapel. De Kleine Kapel op de Veluwe is één van de elf bijzondere overnachtingsplekken op Buitenplaats Koningsweg en kent een bijzondere historie.

Hoe oud de Kleine Kapel precies is? Dat is onbekend. Wel wordt vermoed dat het kapelletje op een later moment in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd, op het moment dat er niet zoveel (bouw)materialen meer voor handen waren. De Kleine Kapel is namelijk gebouwd van legerkistjes, hout en ronde palen.

Het – inmiddels verwaarloosde – kapelletje en tevens een rijksmonument, is in de afgelopen jaren verplaatst naar een loods om daar zorgvuldig gerestaureerd en gerenoveerd te worden. Vervolgens is de Kleine Kapel, op een andere locatie op Buitenplaats Koningsweg, teruggeplaatst, waar zij inmiddels dienst doet als bijzondere overnachtingsplek.

De-Kleine-Kapel-op-de-Veluwe-overnachten-Arnhem-Hoge-Veluwe-folly-follies-Buitenplaats-Koningsweg-kapelletje-bijzonder-in-de-natuur-natuurhuisje

Een folly op de Veluwe | Architectuur, natuur en historie

En bijzonder? Dat is ze zeker. De Kleine Kapel is een folly met een bijzondere spiegelwand en een waanzinnig interieur. Het is een bijna sprookjesachtig natuurhuisje. Daar waar historie, architectuur en natuur bij elkaar komen.

Follies (de Engelse term folly betekent dwaasheid) zijn gebouwtjes met een bijzondere of zelfs excentrieke architectuur, die je op een bepaalde manier voor de gek houden. Er wordt vaak gebruik gemaakt van gezichtsbedrog. Net zo als het geval was bij de gecamoufleerde militaire gebouwen die hier in de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd.

Trouwens, vaak dienen follies een kunstzinnig, ludiek of decoratief doel, maar in deze bijzondere folly kun je heerlijk overnachten.

Slapen in De Kleine Kapel | Spiegeltje spiegeltje aan de wand..

De Kleine Kapel is op een verhoging in het landschap geplaatst, waardoor je vanuit de kapel en het bijbehorende terras heerlijk uitkijkt over de natuur. De zonsopkomsten zijn hier dan ook fenomenaal.

Voorheen was De Kleine Kapel een klein kapelletje van zo’n 28m2 groot. Tegenwoordig bevinden zich onder de originele kapel de slaapvertrekken en een luxe badkamer, waardoor de totale oppervlakte van het natuurhuisje is uitgebreid naar 70m2.

Hoe vraag je je af? Wel, onder de kapel is met een knap staaltje architectuur een ruime benedenverdieping gecreëerd. Hier bevindt zich de master bedroom (met daarnaast een gezellig verhoogd bed), een kamer met stapelbed, het toilet én een luxe badkamer met regendouche.

Een grote spiegelwand onttrekt de slaapkamers aan het zicht, terwijl de slaapkamers door de grote ramen baden in het licht. Door de spiegelwand moet je aan de buitenkant van het kapelletje even twee keer kijken voor je begrijpt wat je ziet. De reflectie van de spiegels zorgt er namelijk voor dat de gehele benedenverdieping van De Kleine Kapel volledig op gaat in de natuur.

De-Kleine-Kapel-op-de-Veluwe-overnachten-Arnhem-Hoge-Veluwe-folly-follies-Buitenplaats-Koningsweg-kapelletje-bijzonder-in-de-natuur-natuurhuisje

Comfort, natuur en een vleugje happiness

Dat er ontzettend veel liefde en creativiteit in de renovatie en de inrichting van De Kleine Kapel is gestoken, is wel duidelijk. Wanneer je de deur van De Kleine Kapel binnenstapt kijk je je ogen uit. Historische elementen worden moeiteloos gecombineerd met een moderne lichte inrichting. De vele ramen zorgen voor een fijne lichtinval. En de verhoogde (volledig ingerichte) keuken, de knusse zithoek met pelletkachel en de gezellige eettafel nodigen uit tot heel veel kokkerellen, quality time en genieten bij het vuur.

De-Kleine-Kapel-op-de-Veluwe-overnachten-Arnhem-Hoge-Veluwe-folly-follies-Buitenplaats-Koningsweg-kapelletje-bijzonder-in-de-natuur-natuurhuisje

De-Kleine-Kapel-op-de-Veluwe-overnachten-Arnhem-Hoge-Veluwe-folly-follies-Buitenplaats-Koningsweg-kapelletje-bijzonder-in-de-natuur-natuurhuisje

Boeken lezen en borrelen in de zon

Niet alleen binnen, maar ook buiten is het trouwens goed vertoeven. Vanaf het terras kijk je heerlijk weg en dit is het perfecte plekje om lekker een boek te lezen in het zonnetje of te borrelen met je lief, vrienden of familie. Ja, De Kleine Kapel is absoluut één van de meest unieke accommodaties waar ik ooit geslapen heb.

De andere follies op Buitenplaats Koningsweg op de Veluwe

Verspreid over Buitenplaats Koningsweg zijn naast De Kleine Kapel nog tien andere follies gecreëerd waar je kunt verblijven. De buren van De Kleine Kapel worden gevormd door de drie follies Verblijf onder de radar, Buitenverblijf Nest en Spothut de Joffers (in deze laatste is je hond ook toegestaan).

Verderop op het terrein vind je de andere follies (waarvan een aantal nog in ontwikkeling), waaronder het bijzondere Woodstack Veluwe.

De natuurrijke omgeving van De Kleine Kapel

De Kleine Kapel ligt in de natuur van Buitenplaats Koningsweg. Een bosrijk landgoed dat direct aan Nationaal Park De Hoge Veluwe grenst en het kapelletje bevindt zich op 1km afstand van Ingang Schaarsbergen (Koningsweg 17, Arnhem). Sowieso is de locatie van De Kleine Kapel ideaal voor avonturen in de natuur, want je bevindt je ook nog eens dichtbij Nationaal Park de Veluwezoom, de Posbank, het Deelerwoud en de Planken Wambuis. Aan prachtige natuur geen gebrek.

Liever de stad in? Buitenplaats Koningsweg ligt ten noorden van de gezellige stad Arnhem en de binnenstad ligt op slechts 7 km afstand. P.s. Breng je een bezoekje aan Arnhem? Ga dan ook zeker even langs bij Eigen Stijl x King Louie aan de Bakkerstraat 11 of Steenstraat 75 in Arnhem. Mijn all time favorite kledingmerk.

Ook overnachten in natuurhuisje De Kleine Kapel op de Veluwe?

Bekijk prijzen en beschikbaarheid van De Kleine Kapel op de Veluwe

Goed om te weten: Mijn bezoek aan De Kleine Kapel op Buitenplaats Koningsweg is tot stand gekomen in samenwerking met eigenaresse Stella. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening. P.s. Wist je dat... ik een aantal affiliate linkjes / banners  in dit artikel heb verwerkt? Dit betekent dat wanneer jij op bepaalde linkjes klikt en iets bestelt of boekt bij deze partij, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niet meer om, maar ik ontvang wel iets extra's. Win-win! :) 
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.