• Menu
  • Menu
camping-de-waps-kamperen-beginners

Comfortabel kamperen voor beginners

Comfortabel kamperen voor beginners – Sinds corona de wereld in zijn greep heeft gekregen, zijn vakantieplannen voor deze zomer massaal aangepast. Ondanks dat er weer gevlogen kan worden, vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land. Het sanitair is op de Nederlandse campings weer geopend en de campings lijken vol te stromen. Misschien kies ook jij er wel voor om dit jaar te gaan kamperen (in Nederland of buurlanden) in plaats van naar een zonnige bestemming te vliegen. Goede keus! Maar wat nou als je nog nooit hebt gekampeerd? Als je een beginner bent en graag comfortabel wilt kamperen? Hoe voorkom je dat je eerste keer kamperen een flop wordt?

Al mijn tips voor beginners (en voor gevorderden) om comfortabel te kamperen heb ik op een rijtje gezet, zodat ook jij zorgeloos kunt gaan kamperen. In dit artikel lees je alle praktische tips!

→ Lees ook: Ik ga kamperen en ik neem mee.. | De inpaklijst voor tentkampeerders

camping-rusthoeve-putten

1. Zorg voor een bij jou passend kampeermiddel

Misschien een open deur. Maar hoevaak heb ik niet gehoord van mensen dat ze kamperen vreselijk vinden, omdat ze één keer gekampeerd hebben in een te klein tentje of met een vouwwagen waarbij het opzetten alleen al drie uur duurde. Als je nog nooit hebt gekampeerd is het een goed idee om, voor je een kampeermiddel koopt, jezelf de vraag te stellen waar jij behoefte aan hebt tijdens het kamperen en hoe jouw reisgedrag eruit ziet. Kies bijvoorbeeld niet voor een te kleine tent wanneer je behoefte hebt aan wat ruimte voor je spullen of wanneer je veel in de tent zelf bent bij slecht weer. Wil je graag slapen in een comfortabel bed in een vouwwagen of caravan, ga je liever voor een kampeerbusje waarmee je zo wegrijdt of wil je graag een tent die binnen tien minuutjes staat? Ben je van plan gedurende langere tijd op een bepaalde plek te staan of wil je na één of enkele dagen weer verder trekken? Heb je behoefte aan meer comfort, ga je juist voor back to basic of kies je voor de middenweg? Want ja, dat kan allemaal!

2. Zorg voor zit- en ligcomfort!

Dit betekent een goed luchtbed of een goed matje. Wij gebruiken zelfopblaasbare matjes (je draait het ventieltje open en het matje blaast zichzelf op) van 7cm dik. Dit slaapt echt hartstikke prima. Maar er zijn ook nog dikkere matjes van bijvoorbeeld 10cm dik. Onderschat ook de kwaliteit van een goede slaapzak niet; je wilt het ‘s nachts liever niet koud krijgen. Wij ritsen zelf altijd twee dikke slaapzakken aan elkaar vast en gebruiken hier een lakenzak (of gewoon een dekbedovertrek verkeerd om) in. Dit laatste is ook fijn als het ‘s nachts wat warmer is. Mocht je geen Fresh & Black tent van de Décathlon hebben (waarvan het slaapgedeelte verduisterend werkt), kan ook een oogmasker (en bij luidruchtige buren oordopjes) geen kwaad om mee te nemen. Vergeet ook de campingstoelen en een tafel niet om lekker te kunnen zitten voor je tent. Picknicken in het gras is leuk, maar een fijne campingstoel is ook veel waard.

3. Vergeet je warme kleren niet

In het verlengde van bovenstaande.. Vergeet je warme kleren niet! Hoe warm het overdag ook is, ‘s avonds kan het snel afkoelen, al helemaal in Nederland. En geloof me, dan ben je echt blij met je dikke wintersokken, je lange broek en je warmste trui.

4. Investeer in een aantal kookspulletjes

Misschien niet wanneer je voor het eerst gaat kamperen (neem dan spullen uit je eigen keuken mee of leen kookgerei van anderen). Maar wanneer je vaker gaat kamperen is het handig wanneer je kookspulletjes, in bijvoorbeeld een opbouwbaar kratje, klaarstaan om de auto in te gaan. Wij hebben twee kratjes, waar tegenwoordig standaard van alles in zit; een paar borden, bakjes, bestek, (wijn)glazen, een wijn- en bieropener (!), peper en zout, een paar pannen, zeep, afwasmiddel, een afwasborstel en -teil, een handdoek, een theedoek en vaatdoeken. Zo hoeven we niet alles bij elkaar te zoeken wanneer we spontaan een weekendje willen kamperen en hebben we alles zo ingepakt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om lekker uit eten te gaan of iets af te halen, maar koken op de camping en vervolgens samen naar het afwashok lopen om de afwas te doen is ook echt heel gezellig. Wij gebruiken al jaren twee kooktoestellen met 1 pit. Aan te raden, want ze waaien nooit uit en werken op butaan gasflesjes.

5. Elektriciteit nodig?

Dan heb je, naast een plek met stroom, ook een blauwe CEE stekker met een CEE verlengkabel (in ieder geval zo’n 20-25 meter, omdat een elektriciteitskastje soms iets verderop staat) nodig. Deze stekker wordt ook wel de eurostekker genoemd, is waterdicht en gezekerd. Het mannetje (de kant met de pinnetjes) sluit je aan op de stroompaal en het vrouwtje (de kant met de gaatjes) gaat de tent in. Je zult daarnaast merken dat je in bepaalde landen een verloopstekker nodig hebt. Daarnaast is een stekkerdoos of een powercube (met stopcontacten en USB-aansluitingen) handig voor in je (voor)tent, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt gebruiken en/of opladen.

camping-punta-mila-spanje
Camping Punta Mila aan de Costa Brava

6. Verdiep je in de camping!

Op de bonnefooi op pad gaan en een camping uitzoeken kan echt prima (met name in het laagseizoen), maar er zit wel heel veel verschil tussen campings. Hou je van rust, natuur en mooie plekken en verlang je niet teveel naar luxe, dan is een natuurkampeerterrein misschien iets voor jou. Ben je op zoek naar een camping met animatie, een zwembad en een barretje om ‘s avonds je wijntje te drinken, dan kun je beter op zoek gaan naar een wat luxere grotere camping.

 Lees ook: Kamperen op de mooiste campings van Nederland

Kamperen-voor-beginners

7. Zoek een geschikt plekje uit

Eenmaal op de camping aangekomen heb je misschien de mogelijkheid zelf een plekje uit te kiezen. Kijk dan goed naar waar zon op komt en ondergaat, hoeveel schaduw je hebt (tenzij je een handige luifel hebt), onder welke bomen je staat (geen eikenprocessierups? geen boom met veel besjes én vogels? geen boom die allemaal hars op je tent laat vallen?) en hoe je de tent neerzet. Het is fijn als je in je slaapzak niet naar beneden glijdt, dus een plek op vlakke grond is wel handig. Verwacht je slecht weer? Ga dan niet onderaan de heuvel staan, om te voorkomen dat de regen onder je tent door loopt.

au-paradis-des-campeurs
Onze favoriete camping in Zuid-Frankrijk; au Paradis des Campeurs

8. Gebruik een grondzeil.

Voor je de tent opzet, is het goed om eerst scherpe objecten die op de grond liggen te verwijderen, zoals dennenappels en steentjes. Dit ligt namelijk niet echt lekker, maar het kan ook je tentbodem beschadigen. Een grondzeil beschermt de tent extra en zorgt ervoor dat de onderkant van de tent niet vies is wanneer je de tent weer oppakt. Ideaal!

9. En geniet!

10. Berg de tent droog op.

Wanneer het tijd is om de tent weer op te bergen, is het belangrijk dat de tent goed droog is. Zo niet, dan gaat de tent schimmelen en komt het weer erin. Lukt het niet om de tent droog op te pakken? Geen probleem, dan hang je hem bij thuiskomst even uit of zet je hem nog even op om te drogen.

Wat verwacht ik zelf van een tent?

Wat ik zelf belangrijk vind aan een tent is dat de tent een vast kuipzeil met omhoogstaande randen heeft. Zo voorkom je dat bij slecht weer je tent onderloopt. Daarnaast is voldoende ventilatie belangrijk en kijk ik altijd goed naar de horren. In bepaalde landen (zoals in Schotland; midges) komen zulke kleine mugjes voor dat fijn gaas heel belangrijk is (net als muggenspray overigens). Ook hou ik ervan wanneer de tent snel staat, zonder al te veel haringen de grond in hoeven te slaan. Wel moet de tent flink veel regen, harde wind en ander slecht weer kunnen verdragen. Tot slot hou ik van een beetje ruimte in de tent, zodat ik er ook met minder weer comfortabel in kan bivakkeren. Mij maak je dus niet perse blij met een minitentje.

Waar kampeer ik zelf mee?

Bij ons thuis liggen al jaren verschillende tenten op zolder klaar voor vertrek. Zo hebben we een drie persoons pop up tentje die ik in mijn eentje op kan zetten, maar ook een vijf persoons opblaastent die binnen tien minuten staat en in dezelfde tijd is ingepakt. Tot slot hadden we tot voor kort een prachtige vierpersoons De Waard tent. Deze laatste is, met name wanneer je langere tijd op een bepaalde plek staat of veel slecht weer verwacht, heel fijn. De tent staat als een huis. Maar in de hitte van Zuid-Frankrijk telt de tent wel erg veel haringen. Ook hebben we in Schotland gekampeerd met een daktent bovenop de auto. Het voordeel? Binnen drie minuten kan je in je bed liggen. Het nadeel? Elke keer dat je met de auto weggaat, moet de tent ingepakt. Zo heeft elk kampeermiddel zijn voor- en nadelen.

strand-49-de-waard
Strand49 in Sint Maartenszee
→ Lees meer: Ik ga kamperen en ik neem mee.. | De inpaklijst voor tentkampeerders

Liever op pad met een huurcamper?

Een e-camper huren: Groen op reis met een elektrisch camperbus van LEAVV
elektrische-camper-bus-huren-LEAVV-Utrecht-Nederland-Camping-Buitengoed-de-Boomgaard
  Een oldtimer camper huren: Op vakantie met Dumdum
Oldtimer-camper-huren-Nederland-Dumdum-deux
 Kamperen bij De Camphanen: Overnachten in vintage camper Arnold
Vintage-camper-Arnold-huren
Roadtrippen met een klassiek VW busje van Dreambus.frl
Vintage-VW-busje-huren-Dreambus-roadtrippen-kamperen-camper
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 comments