• Menu
  • Menu
Alpe di Siusi / Seiser Alm - Zuid-Tirol

Alpe di Siusi / Seiser Alm – Zuid-Tirol

In de winter kun je er – als ik fervente wintersporters mag geloven – fantastisch skiën, maar in de zomer is de Alpe di Siusi (in het Duits Seiser Alm genoemd) in Zuid-Tirol in Italië hét paradijs voor wandelaars, mountainbikers, koeien en paarden. De Alpe di Siusi / Seiser Alm bevindt zich in de Italiaanse regio Zuid-Tirol en is de grootste alpenweide van Europa. Op de alm bevind je je op een hoogte van 1.800 – 2.300 meter. Je vindt er een enorme hoogvlakte met talloze groene weiden vol grazende koeien en paarden en natuurlijk ontbreken de fantastische uitzichten op de Dolomieten niet.

Overigens staat de lange bergrug van de Sciliar (Schlern in het Italiaans), waar je op uit kijkt vanaf de Alpe di Siusi / Seiser Alm, bekend als ontmoetingsplek van allerlei heksen die voor slecht weer zorgen. Of je het nu wel of niet gelooft, spectaculair zijn de uitzichten zeker.

Puflatsch-Zuid-Tirol

Beperkt autoverkeer toegestaan

Op de Alpe di Siusi is namelijk beperkt autoverkeer toegestaan. Voor 9 uur ‘s ochtends en na 5 uur ‘s middags is het mogelijk de alm per auto op te rijden, maar tussen deze tijdstippen is het niet toegestaan om met de auto de alm op te rijden (naar beneden de alm af mag overigens altijd). Dit om het natuurlandschap te beschermen en drukte te voorkomen. Tussen deze tijdstippen is het wel mogelijk om via de gondelbaan de alm op te gaan. Ga je, net als wij, met de auto naar boven voor 9 uur ‘s ochtends? Dan parkeer je je auto voor 18 euro op de parkeerplaats in Compatsch (het enige dorp op de Alpe di Siusi).

Wandeling op de Alpe di Siusi / Seiser Alm

De Alpe di Siusi is net zo groot als 8.000 voetbalvelden en telt (in de zomer) ontzettend veel wandelroutes. Een erg mooie wandeling van een kleine 10 km lang over de Alpe di Siusi / Seiser Alm is de wandeling rond de heuvel Puflatsch. Een kaart en beschrijving van deze wandeling vind je hier. Vanaf de parkeerplaats in Compatsch wandel je richting het bergstation van de Seiser Alm Bahn (waar je aankomt wanneer je voor de gondel kiest) en Puflatsch.

Het eerste gedeelte van de wandeling is het flink klimmen van zo’n 1800 meter hoogte naar 2173 meter hoogte (en ja, dit voel je wel even!), maar tijdens de tweede helft van de wandeling wandel je voornamelijk naar beneden.Onderstaande foto’s spreken denk ik wel voor zich, wat was het ontzettend mooi. Overigens arriveerden wij rond half 9 ‘s ochtends op de parkeerplaats en kwamen wij tijdens de eerste twee uur van de wandeling vrijwel niemand tegen. Een heerlijk alleen-op-de-wereld-gevoel!

Wij hebben over de wandeling, inclusief heel wat fotostops en een kleine picknick op een prachtplekje (voor de locatie voer je op Google Maps 46.555665, 11.599240 in) zo’n drie uur over de wandeling gedaan.

Top-Puflatsch-Zuid-Tirol

Dolomieten-Seiser-Alm
Puflatsch-Zuid-Tirol
Alpe di Siusi / Seiser Alm - Zuid-Tirol
Alpe di Siusi / Seiser Alm - Zuid-Tirol
puflatsch-Zuid-Tirol

Milka-koe-Zuid-Tirol
Zuid-Tirol-Alpe-di-Siusi
Dolomieten-Seiser-Alm
Zuid-Tirol-Alpe-di-Siusi
Alpe-di-Siusi-Dolomieten

Völser Weiher / Lago di Fiè

Wat een verrassing was deze plek! Na onze hike op de Alpe di Siusi hadden we zin om lekker even te ontspannen met een boek in het zonnetje. We reden naar Lago di Fiè, een meertje op zo’n tien minuten afstand van camping Seiser Alm (zie het kopje hieronder), waar we onze auto kwijt konden voor zes euro per dag. Op onze slippertjes liepen we een paar minuten over een bospad naar de Schwimmhütte, een cafe met terras aan het Lado di Fiè. En wauw.. Wat een plekje!

Aan het meer vind je op meerdere plekken een soort vlondersteigers (waaronder bij de Schwimmhütte). Je kunt hier rustig ontspannen met een boek, een duik nemen in het koude (maar niet te koude) water, een wandeling van zo’n twintig minuten om het meer maken en een ijsje of pizza eten op het terras. Wat voelde ik me hier intens gelukkig. Een prachtig meer middenin de natuur. En ja, ik besef dat er mogelijk nog veel mooiere meren zijn in de Dolomieten, maar de sfeer hier was gewoon was zo fijn. Een absolute aanrader om even bij te komen van je hike op de Seiser Alm.

Volser-Weiher-Lago-di-Fie

Camping Seiser Alm

In Völs am Schlern (Fiè allo Sciliar), op zo’n 20 minuten rijden van de bovengenoemde parkeerplaats op de Seiser Alm, vind je camping Seiser Alm. Een camping die voornamelijk gericht is op campervans, caravans en campers en hier ook de beste plekken voor gereserveerd heeft. De kampeerplekken zijn gecreëerd op verschillende terrassen, waardoor je op de plekken bovenaan een geweldig uitzicht hebt (ok en op de plekken onderaan toch echt wel een heel wat minder uitzicht).

De camping heeft een zwembad (fijn op warme dagen!), een ontzettend netjes en luxe sanitair én een pizzamachine. Ja je leest het goed; na een druk op de knop en drie minuten wachten heb jij een pizza margherita voor zes euro in handen. Een goedkope camping is Seiser Alm niet. Wij betaalden voor twee nachten op een plek voor een tent onderaan de camping (hoger mochten we met onze tent ook niet staan) in september in totaal honderd euro. Of het het waard is? Ach, je bevindt je wel op een geweldige locatie middenin Zuid-Tirol en dichtbij de grootste alpenweide van Europa! Maar een volgende keer zoeken wij toch een iets goedkopere camping uit.

Camping-Seiser-Alm


Camping-Seiser-Alm

Andere mooie plekjes in Italië

Ik kan na het bezoeken van Zuid-Tirol alleen maar zeggen dat ik er zo graag nog een keer naartoe wil. Wat een prachtige regio en wat is er veel te ontdekken en te zien. Hou je van rondreizen? Sla dan ook de andere mooie plekken van Noord-Italië niet over. Of reis na je bezoek aan Zuid-Tirol door naar de mooiste plekjes van Toscane en Umbrië. Een stuk zuidelijker in Italië vind je ter hoogte van de Amalfikust het eiland Capri, ook zeker een bezoek waard!

→ Lees ook: De mooiste plekken rond het Lago Trasimeno in Umbrië
→ Lees ook: Een reis langs de mooiste plekjes van Toscane

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments