• Menu
  • Menu
Hurulu-eco-park

8x hoogtepunten op Sri Lanka

In deze blog deel ik mijn persoonlijke hoogtepunten van onze reis naar Sri Lanka. Hoogtepunten waren het soms letterlijk: klimmen en klauteren naar de meest fantastische uitzichtpunten. Maar ook hoogtepunten in de vorm van ervaringen die me bij blijven en nog altijd in mijn gedachten zijn.

1. Roadtrippen met een tuktuk

De tuktuk kan niet missen in dit hoogtepunten lijstje, want een hoogtepunt was het. Ontzettend spannend in het begin (het angstzweet stond me op de rug!), maar wat een avontuur. Iedereen zwaait naar je en iedereen lijkt weer verbaasd wanneer er twee lange (donker)blonde toeristen uit de tuktuk stappen. Rondreizen in een tuktuk zorgt voor complete vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. (Ook een tuktuk huren? Bij TukTuk Rental ontvang je 5% korting op je boeking wanneer je de kortingscode WHERESHEGOES gebruikt.)

tuktukrental-sri-lanka

2. Verblijf in Il Frangipane in Sigiriya

Hoewel we in meerdere paradijsjes hebben overnacht tijdens onze reis op Sri Lanka, was Il Frangipane toch echt wel het hoogtepunt. Zoals je kunt lezen in mijn blog over de leukste eetplekjes en accommodaties op Sri Lanka, was deze accommodatie mijn absolute favoriet. Een kleinschalige accommodatie, met een heerlijk zwembad in een groene tuin (die dagelijks wordt bezocht door een kameleon). Bij aankomst krijg je een lekker fruitsapje, waarna je naar je kamer wordt gebracht. De thee werd rond ‘tea time’ aan het zwembad gebracht en we hebben er de lekkerste roti, string hoppers, kokos sambol en dahl curry gegeten.

accommodaties-il-frangipane-sigiriya

3. Beklimmen van Pidurangala Rock

Waar de meeste toeristen Lion Rock beklimmen wanneer zij in Sigiriya zijn, beklommen wij de Pidurangala Rock. De leeuwenrots staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een ontzettend mooi natuurverschijnsel om te zien. Je kunt hier overblijfselen zien van het paleis, zoals muurschilderingen en leeuwenpoten. De entreeprijs van de Lion Rock zo’n $30. Wij vonden dit vrij prijzig en besloten de Pidurangala Rock te beklimmen, waar we 250 Sri Lankaanse roepie voor betaalden (zo’n €1,25). Vanaf deze rots heb je namelijk een geweldig uitzicht op de leeuwenrots en het is er ook nog eens veel minder druk. In tegenstelling tot de leeuwenrots waar je via trappen naar boven loopt, moet je bij de Pidurangala Rock het laatste stuk over een aantal grote keien klimmen en klauteren.

Pidurangala-rock-sigiriya

Pidurangala-rock-sigiriya

Pidurangala-rock-sigiriya

Pidurangala-rock-sigiriya

Pidurangala-rock-sigiriya

4. Beklimmen van Ella Rock

Vanuit onze accommodatie in Ella keken we er al op uit: Ella Gap (het diepe dal tussen Ella Rock en Little Adam’s Peak) en Ella Rock. Net als in Sigiriya trokken we ook hier er rond een uur of 8 ‘s ochtends op uit om Ella Rock te beklimmen. We parkeerden de tuktuk bij het treinstationnetje Kithalella en wandelden via het spoor en door theeplantages om vervolgens te beginnen aan de klim. Het eerste stuk van de klim gaat redelijk rustig, maar hoe dichter bij de top je komt, hoe lastiger en zwaarder de klim wordt. Een boel gesteun en gepuf natuurlijk, maar uiteindelijk bereikten we dan echt de top. Wat een uitzicht! We hadden geluk, want we hadden nog net een prachtig uitzicht, waarna we op weg naar beneden tussen laaghangende wolken liepen.

Ella-gap-rock

Ella-rock-sri-lanka

Ella-rock-sri-lanka

Ella-rock-sri-lanka

5. Adopteer een olifant en bezoek het olifantenweeshuis en olifant ziekenhuis

Als ‘peetouders’ van Rob en Habali (twee van de jonge weesolifantjes die in het olifantjes weeshuis “Elephant Transit Home” zijn opgevangen en worden verzorgd) kregen wij via Vrienden van de Olifant de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het ETH Medical Centre (het Olifant Ziekenhuis in Giritale, zo’n 1,5 uur van Sigiriya) én aan het Elephant Transit Home (het olifantenweeshuis in Udawalawe). En hoe verdrietig de reden dat deze olifantjes hier belanden ook is, het is fantastisch te zien hoe hard hier wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat deze olifantjes overleven en na een jaar of vijf zelfs terug het wild in gaan. Wil je meer lezen over ons bezoek aan deze twee geweldige plekken? Lees dan mijn blog over het Elephant Transit Home en het ETH Medical Centre.

elephant-transit-home

elephant-transit-home

elephant-transit-home

elephant-transit-home

6. Roti eten bij Dewmini Rotishop in Mirissa

Eén van de eettentjes waar we het lekkerste hebben gegeten op Sri Lanka (en waar we 3 keer geweest zijn) is de Dewmini Rotishop in Mirissa. Op de menukaart van dit eetplekje vind je het verhaal achter dit familierestaurant wat erg indrukwekkend is. We aten hier roti, zowel de hartige als de zoete variant (met ananas en chocolade!), want dat is waar dit restaurantje bekend om staat. En terecht! Ik was vooral fan van de roti met avocado en tomaat, terwijl Stefan juist de roti met champignons en olijven meerdere keren heeft besteld. En het is dan wel geen roti, maar ook de peanutbutter milkshake mag je hier niet overslaan. 

7. Naar het strand met honden van Animal SOS Sri Lanka

Sri Lanka is mooi, heel mooi. Maar Sri Lanka heeft ook een kant waar ik van ben geschrokken en die me bij blijft. Het eiland heeft namelijk ontzettend veel straathonden. Je ziet ze echt overal; in de berm, op het strand, in restaurantjes.. Zelfs bovenop Ella Rock en Pidurangala Rock kom je ze tegen. Volgens Animal SOS Sri Lanka leven er zo’n drie miljoen dieren op straat op Sri Lanka. Sommigen zien er gezond en weldoorvoed uit, maar de meesten niet. Veel van de (straat)honden in Sri Lanka zijn ondervoed of zijn gewond. Overal zie je honden met schurftige vachten, verlamde achterpootjes door aanrijdingen en wonden op de huid. De condities waarin veel van de straathonden verkeerden, braken mijn hart elke keer weer.

Gelukkig is er dan een organisatie als Animal SOS Sri Lanka, die op het moment van schrijven zo’n 1.700 (!) honden opvangt en verzorgt. De mensen hier werken zo hard om al deze honden een goed leven te geven. Geïnteresseerden hebben de mogelijkheid deze dierenopvang bezoeken en wij dus ook!

Hydrotherapie in Medigama

Toen wij op een doordeweekse dag aankwamen bij de opvang, gingen er net een paar vrijwilligers met een paar invalide honden naar de zee in Medigama voor hydrotherapie. Of wij mee wilden.. Natuurlijk!

Hop, achterin de pickup en naar zee. De drie hondjes werden in zwemvesten gehesen om vervolgens behandeld te worden in water. Ondanks dat twee van de hondjes verlamde achterpootjes hadden en de andere hond, Kalu, slechts één pootje had, waren ze zo ontzettend blij. Helaas vinden veel invalide honden geen ‘forever home’ en blijven zij vaak gedurende hun leven in de opvang. Toch is het zo mooi om te zien dat ook deze honden nog een leven krijgen waarin ze goed verzorgd worden en geliefd zijn.

animal-sos-sri-lanka

1.700 honden

Terug in de opvang werden we verwelkomd door het geblaf van de 1.700 opgevangen honden. Best overweldigend! De rust keerde al snel terug, waarna de drie hondjes werden gewassen en gedroogd. Wij knuffelden nog even met een aantal (invalide) honden waarna we weer richting Weligama reden met de tuktuk. Onder de indruk van het geweldige werk dat hier wordt verricht en verdrietig om de honden die we achterlieten en de vele vele honden die nooit zo goed verzorgd zullen worden als in deze opvang.

(Animal SOS Sri Lanka is afhankelijk van donaties. Doneren kan via hun website!)

animal-sos-sri-lanka
animal-sos-sri-lanka

8. Surflessen in Weligama

Iets wat ik nog nooit gedaan had, maar erg graag wilde leren: surfen. En waar kan dat beter dan in Weligama? Een plek die bekend staat als ideale turfbestemming voor beginners. Omdat ik nog nooit op een surfboard had gestaan en het bij Stefan jaren geleden was (in Zuid-Afrika), hebben we drie ochtenden surfles genomen. Voor een surfles van 1,5 uur voor twee personen betaal je zo’n 4.000 – 5.000 Sri Lankaanse roepie, wat neer komt op €20 tot €25. Je kunt ook zelf een board huren, hier betaal je ongeveer 250 roepie per uur voor (omgerekend zo’n €1,25).

Veel meer dan surfen is er in Weligama niet te doen, wat betekent dat er ontzettend veel surfscholen op het strand zitten. Je kunt dus rustig rondkijken en in gesprek gaan met instructeurs om te kijken welke surfschool geschikt voor je is. Het fijne aan de hulp van een instructeur is dat deze de golven goed kan ‘lezen’ en ze je instructies geven op welk moment je wat moet doen. Want het is allemaal wel veel hoor om tegelijk uit te voeren. ‘Paddle paddle paddle’, stand up’, ‘get low’, en ‘look forward’.. Instructies die we heel vaak hebben uitgevoerd! Wat waren we na deze drie ochtend beurs en blauw, maar wat was het gaaf! Het geeft echt een kick wanneer het lukt om te blijven staan op je surfboard en door de golf voortgedreven te worden. Wij gaan dit zeker vaker doen!

surfles-weligama

surfles-weligama

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments