• Menu
  • Menu
Lemelerberg-wandelen

8x het leukste van het Overijsselse Vechtdal

Het Vechtdal ligt rond de rivier de Overijsselse Vecht (niet te verwarren met de Vecht in Utrecht en Noord-Holland) en wat is dit een prachtige regio. Wanneer je in het Vechtdal ben, wil je er op uit. De natuur in, genieten van het eindeloze groen, van de rivier de Vecht, van de paarse heidevelden en van de grootse bosgebieden. Het Overijsselse Vechtdal geeft je een gevoel van ruimte, authenticiteit en rust. Ik vond het er heerlijk en neem jullie graag mee naar het leukste van het Overijsselse Vechtdal.

Vechtdal-de-Vecht-Leukste

1. Genieten van de natuur op Camping Huttopia de Roos

Camping Huttopia de Roos, gelegen middenin het Vechtdal en aan de Overijsselse Vecht, stond al enige tijd op mijn (camping)lijstje om te bezoeken. Een natuurcamping in een schitterende omgeving. Wat wil je nog meer? Gelukkig kwamen mijn verwachtingen overeen met de werkelijkheid! Aangekomen op De Roos kreeg ik meteen een gevoel van rust en het echte kamperen. Want wat staan er hier een boel tenten, vouwwagens en andere originele kampeermiddelen.

Meer lezen over en zien van deze natuurcamping? Lees dan even verder in het artikel dat ik schreef over Camping Huttopia de Roos.
Overijsselse-Vechtdal

2. Zwemmen in de Overijsselse Vecht

Wat is er leuker dan vanaf je kampeerplaats (op camping de Roos) naar de Vecht te lopen en een verkoelende duik te nemen in natuurlijk water vanaf één van de steigertjes? Toen wij aankwamen, was het lekker warm! Dus nadat we de tent op hadden gezet, hebben we snel zwemkleding aangetrokken en een duik genomen in de Vecht. Heerlijk. Niet te koud, maar lekker verkoelend. Op het grasstrandje bij één van de steigers lazen we onze boeken en aten we meloen. Kan niet beter. Dit vind ik wel echt één van de leukste dingen van het Vechtdal.

Overijsselse-Vechtdal

3. Wandelen tussen de bloeiende heide op de Lemelerberg

De reden dat wij perse in augustus naar het Vechtdal wilden? De bloeiende heide uiteraard! Want hiervoor hoef je echt niet alleen naar de Veluwe of naar Drenthe. We parkeerden bij natuurcamping de Lemeler Esch (waar je overigens ook een leuk Boscafé vindt om na je wandeling even uit te puffen en van wat lekkers te genieten) en liepen over de camping naar het startpunt van de Bergenroute (een route van 12 km door bos en over hei), waarna we de blauwe paaltjes volgden richting de Lemelerberg. En wauw, dit stelde niet teleur, want wat een boel paarse heide en wat een geweldige uitzichten. De schapen zijn we helaas niet tegen gekomen.

Lemelerberg-wandelen
Vechtdal-leukste
Lemelerberg-wandelen

4. Yogales in de natuur op de Lemeler Esch

In de zomervakantie worden er door Yoga Ommen yogalessen gegeven aan de voet van de Lemelerberg, op natuurcamping de Lemeler Esch. Je kunt kiezen voor losse yogalessen (zoals Chantal en ik alweer even geleden hebben gedaan), of voor een YogaCamp. Het is hiervoor niet nodig om op de camping te verblijven, maar dit maakt de ervaring natuurlijk wel een stuk leuker (en natuurlijker).

5. #kooplekkerlokaal in Ommen

Tussen de bossen en aan de oever van de Vecht vind je Ommen. Geen dorp zoals ik altijd dacht, maar een oude Hanzestad en een heel gezellig centrum. ‘Ommen doe(t) wat terug!’ bedenkt leuke acties om Ommenaren en bezoekers van Ommen lokaal te laten kopen om de ondernemers een steuntje in de rug te geven. Lokaal kopen in Ommen is niet moeilijk, want er zijn ontzettend veel leuke winkels. Zo vind je aan de Bermerstraat 16a Wereld Delicatessen, waar je naast allerlei wereldse levensmiddelen verse baklava, olijven en allemaal lekkere tapenades vindt. We kochten er ook duurzame shampoo en douche bars van shampoobars.nl (ideaal voor thuis, maar vooral voor op reis!).

Na in Ommen te hebben rondgedwaald, reden we verder naar aardbeienboerderij en theeschenkerij RozemArrie aan de Ridderinkweg 1 in Arriën (dichtbij Ommen), waar we verse aardbeien kochten. Normaal gesproken kun je in de zomer op het terras of in de theeschenkerij genieten van thee/koffie met allerlei aardbeienlekkernijen (zoals wafels met aardbeien), maar in verband met corona kan dit momenteel niet.

6. Bezoek idyllisch Beerze

Het dorpje Beerze vindt je vlakbij camping de Roos en natuurgebied de Beerzerbelten. Ik noem het een dorp, maar eigenlijk is het buurtschap, waar je nog authentieke boerderijen met vlechtwerk terugziet. Vanaf Beerze loop je zo de natuur in. Een route die ik nog graag had willen lopen (maar helaas geen tijd meer voor had) is deze rondwandeling van 10km door de bossen van landgoed Junne en Beerze.

7. Indrukwekkend Kasteel Eerde

Kasteel Eerde (Kasteellaan 1 in Ommen), tegenwoordig een internationale school, ligt in een park met monumentale lanen en bossen. Het landgoed is zo’n 540 hectare groot. Vanaf de toegangsbrug heb je een mooi uitzicht op het voorplein, het kasteel en de gebouwen waar de bedienden vroeger woonden en stallen gevestigd waren. Vanaf hier je een wandelroute rondom Kasteel Eerde lopen. Je ziet tijdens de wandeling achter de tuinmuren en de gracht de voormalige nutstuinen (een boomgaard, groentetuin en een bloementuin) liggen. Dit waren tuinen die ten dienste stonden van het kasteel en zijn bewoners.

Wat een mooie omgeving. Wel erg jammer natuurlijk dat je niet zomaar achter de tuinmuren kan kijken. Wil je dit wel? Dat kan! Het Kasteel en de kasteeltuin wordt slechts enkele keren per jaar opengesteld voor een rondleiding met gids. Kijk voor informatie hierover even op de website van Vechtdal Overijssel.

Kasteel-Eerde-Overijsselse-Vechtdal

8. Een laatste tip..

Die ik kreeg via een volger op Instagram, was om vanaf de Vilsterse Molen, langs een zijarm van de Vecht, naar Hotel Mooirivier in Dalfsen te wandelen voor een drankje of lunch aan het water. Dit is een wandeling van een kleine 3km. Helaas helaas, was het op zondagochtend erg regenachtig, waardoor we hier niet meer aan toe gekomen zijn. Maar wanneer we het Vechtdal weer bezoeken, gaan we dit zeker doen! En dan nemen we Landgoed Vilsteren hier meteen in mee.

Vanuit het Vechtdal een bezoek brengen aan Giethoorn?

Het is dan wel niet het Vechtdal, maar het Vechtdal is wel een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het Overijsselse Giethoorn. Tip: Ga varen in Giethoorn met een eikenhouten punter van Punterwerf Wildeboer.

Fluisterboot-Overijssel

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments