In samenwerking met Visit Flevoland ontdekte ik onlangs de leukste groene dingen om te doen, de leukste hotspots en de mooiste plekjes in de provincie Flevoland: #GreenVibes. Flevoland is een provincie die is ontstaan aan de tekentafel en dus grotendeels ‘bepaald’ door de mens. Toch is het een provincie die onwijs divers en natuurrijk is. Polders afgewisseld met weelderige natuur. Ware vogelparadijzen afgewisseld met groene initiatieven van duurzame Flevolandse pioniers.
Ik ontdekte dat Flevoland ontzettend veel groene, duurzame en inspirerende verhalen te vertellen heeft. Met een hoofd vol inspiratie en een buik vol (lokaal en duurzaam geproduceerd) lekkers reed ik na dit tripje weer naar het noorden. Ik zette de leukste dingen om te doen en te zien in het groene Flevoland voor je op een rij. Lees je mee?
[toc]
1. Floriade Expo 2022 | Growing Green Cities
First things first: de Floriade Expo 2022. De Floriade is een evenement dat slechts één keer in de 10 (!) jaar plaatsvindt. Dit jaar vindt de Floriade plaats van 14 april tot 9 oktober. Je hebt dus nog maar een aantal dagen de tijd om deze bijzondere tentoonstelling te bezoeken! De Floriade staat in 2022 in het teken van ‘Growing Green Cities’. Landen uit de hele wereld hebben inzendingen gedaan waarmee ze hun visie op dit thema zichtbaar maken. Het is dus eigenlijk een rondje om de wereld in Flevoland. En ik moet zeggen: het is mega interessant om te zien welke duurzame en innovatieve ideeën er bestaan om steden groen én leefbaar te houden in de toekomst. Zo zijn bij het landpaviljoen van Nederland allemaal duurzame bouwoplossingen in beeld gebracht.
Naast internationale deelnemers – en de nodige toffe fotospots – zijn er ook nationale deelnemers en innovatieve Nederlandse bedrijven die met hun inzending op de Floriade staan. Zo vind ik ‘The Voice of Urban Nature’ van de steden Amsterdam en Almere heel gaaf gemaakt. Steden bouwen mét natuur. Waarbij de natuur de gelijkwaardige partner van de mens is. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen.. Want je moet het vooral zelf beleven. Maar wij waren onder de indruk!
Ga je naar de Floriade? Probeer dan om doordeweeks te gaan, zodat je bij het Food Forum kunt eten. Een paviljoen met een (groen) dak op zeeniveau én een VR ballonvlucht over Flevoland. TV kok Sharon de Miranda is de chef-kok van het Food Forum. Hier eet je het ‘menu van de toekomst’, dat bestaat uit duurzaam geproduceerde en seizoensgebonden producten uit Flevoland. Mocht je in het weekend gaan raden het foodtruckplein aan om lekker en vega(n) te lunchen.
Mocht je nu net als wij denken: “Wordt dit echt allemaal voor één jaar opgetuigd? Wat gebeurt er daarna eigenlijk met alle natuur die hier is geplant in de afgelopen jaren?” Dat hebben we even nagevraagd! Het Floriade terrein bevindt zich daar waar de nieuwste megagroene wijk van Almere gebouwd gaat worden. En dat betekent dat de basis van het terrein (het arboretum, de paadjes en het groen) gewoon blijft bestaan.













2. De biologische Boerenmarkt | Stadsboerderij Almere
Op het terrein van Stadslandgoed de Kemphaan is Almere is mega veel leuks te doen. Zo kun je er klimmen in een klimpark, kun je op bezoek bij Stichting Aap (waar ik altijd nog eens heen wil), vind je er een natuurcamping én natuurlijk de Stadsboerderij van Almere. Bij de Stadsboerderij, die al sinds 1996 bestaat, vindt sinds jaar en dag wekelijks de biologische Boerenmarkt plaats. Op zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur komen biologische boeren en producenten hun lokale producten hier verkopen. En na één bezoekje ben ik er al wel achter: deze Boerenmarkt is een begrip in Almere. Veel klanten komen hier wekelijks naartoe. En dat snap ik wel: biologisch, lokaal én gezellig.
Vooraf of na het inkopen doen kun je terecht op het terras van het Boerenmarktcafé. Een verrukkelijk taartje, een sapje en een ambachtelijke crèpe en je kunt er weer even tegenaan.







3. Fruit plukken bij Vink Fruitboerderij
In de Noordoostpolder, op een paar minuten rijden van Camping Netl ligt Vink Fruitboerderij. Een familie fruitteeltbedrijf in Kraggenburg. Het hele jaar wordt er na toegewerkt: de oogstperiode. In september en oktober worden de appels, peren en bramen geoogst bij Vink. En tijdens het oogstseizoen kun je in de pluktuin zelf je fruit plukken! Ik was er zelf tijdens het jaarlijkse appelplukweekend in september, maar de pluktuin is veel vaker geopend. Kijk voor de openingstijden even op de website van Vink Fruitboerderij.
Ga je plukken? Dan kies je een gekleurde kruiwagen uit. De kruiwagen neem je mee naar de plukbaas in de pluktuin, waarna de plukbaas je uitlegt hoe je de mooiste stukken fruit kunt plukken. Heerlijk om te doen, voor kinderen maar ook als volwassene. Het is gewoon een ontzettend leuke ervaring om je eigen fruit te plukken. In de boerderijwinkel is trouwens nog veel meer lekkers te vinden. Je bent gewaarschuwd: je gaat hier niet met lege handen weg.







4. Bijzonder lunchen bij Boerkok | Lelystad
Eten op het erf van Boerkok. Ik kan deze plek eigenlijk niet beter omschrijven dan Boerkok zelf : “Een bijzondere plek in Lelystad waar de kok boert en de boer kookt”. Hier wil je naartoe. Bij Boerkok doen ze namelijk wat ze het allerliefste doen: De sterren van de hemel koken met de lokale en duurzaam geproduceerde producten van eigen boerderij én van de burenboeren. En jou hiervan laten proeven.
Er wordt bij Boerkok veel gebruik gemaakt van (bijzondere en vaak vergeten) groenten die lokaal worden geteeld. Door de juiste combi van groenten, kruiden en een boel liefde worden deze omgetoverd tot culinaire en bizar smaakvolle hapjes. Zo lunchte ik bij Boerkok met een proeverij van (vega(n)) gerechtjes. En zelfs in het dessert (een proeverijtje van hele lekkere mini muffins) zit groente verborgen. Ook de limonades van Roze Bunker die hier worden geserveerd zijn een feestje. Deze fruitslagers brouwen frisdranken van fruit en verse kruiden, waarbij zo min mogelijk wordt weggegooid. Geoogst bij de boer of gered uit de container. Wat een tof concept!
Trouwens, ook de locatie van Boerkok is te gek. In de grote kas blijf je je ogen uitkijken. Neem voor de openingstijden en mogelijkheden zeker even een kijkje op de website van Boerkok. Zo kun je er op vrijdag, zaterdag en zondag terecht voor lunch, maar wat dacht je van een ‘Burenboeren diner’ of ‘Wat de boer kookt’?









5. Dieren spotten in Natuurpark Lelystad
Na al dat lekkers is het hoog tijd om in beweging te komen en de natuur in te trekken. Op 2km afstand van het leuke Boerkok ligt Natuurpark Lelystad. Een mooi natuurgebied dat wordt beheerd door het Flevo Landschap. In het Natuurpark leven een heel aantal bijzondere dieren (met name hoefdieren) in een natuurlijke omgeving. Zo kun je oog in oog komen te staan met een kudde grazende wisenten, galopperende Przewalskipaarden, wroetende zwijnen en prachtige edelherten. The Big 4 van Lelystad?
Van dierentuinen ben ik over het algemeen geen groot fan. Maar het Natuurpark Lelystad voelt totaal anders aan en zeker niet als een dierentuin. Het is zó ruim opgezet dat de dieren die het park bewonen hele grote leefgebieden hebben. Hierdoor kan het trouwens een uitdaging zijn om de dieren überhaupt te spotten. Het is soms even zoeken. En het kan heel goed voorkomen dat je bepaalde dieren tijdens je bezoek helemaal niet ziet of enkel vanuit de verte. Maar juist dit laat zien dat de leefgebieden zo natuurlijk mogelijk zijn ingericht.
Daarnaast heeft Natuurpark Lelystad een belangrijke rol wanneer het gaat om het herintroduceren van bedreigde diersoorten, zoals de bever in de Biesbosch. Het Natuurpark Lelystad is vrij toegankelijk (je betaalt enkel €3 om bij het park te parkeren). En je kunt door het park wandelen, maar tijdens openingstijden i het ook mogelijk om een fiets te huren en al fietsend de 18km aan fietspaden te ontdekken. Een aanrader!




6. Nieuwe natuur ontdekken: de Marker Wadden
Niet alleen uniek in Nederland, maar in heel (West-)Europa: de Marker Wadden. Zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer. Dat zijn simpel gezegd de ingrediënten van de Marker Wadden. Het nieuwste stukje Nederland in het Markermeer. En tegelijkertijd een mega uniek project. Kun je je voorstellen dat je wandelt in een natuurgebied dat voorheen het Markermeer was? Het hoofdeiland van de Marker Wadden is sinds 2018 toegankelijk voor publiek, de andere eilanden zijn enkel bedoeld voor natuur.



tuin die vol staat met verschillende soorten bloemen, van al deze bloemen mag jij je eigen boeket plukken. Je krijgt een schaartje mee en je mag heerlijk je gang gaan. Je mag alle bloemen plukken die jij wilt en zo creëer je een uniek boeket precies zoals jij hem mooi vindt.
7. Overnachten in een pod bij camping Netl De Wildste Tuin | Noordoostpolder
In de Noordoostpolder ligt een bijzonder plekje. Een plekje dat niet voor niets ‘De Wildste Tuin’ wordt genoemd: camping Netl. Een mega groene plek vol eilandjes, strandjes, een modderglijbaan en talloze olifantenpaadjes. Oh ja, en een bamboejungle zo groot als je nog nooit hebt gezien. Een paradijs dus voor kinderen én volwassenen. Kamperen is natuurlijk lekker duurzaam en kan bij Camping Netl volop. Er zijn verschillende kampeerveldjes waar je met je (dak)tent, kampeerbusje, vouwwagen of welk kampeermiddel dan ook, terecht kan. Maar er zijn ook leuke accommodaties die je kunt huren. Zoals de lodges (romantische safaritenten voor 2, 4 en 5 personen die er echt prachtig uit zien) en de zeecontainerwoningen. Zelf slaap ik in één van de twee tiny maar cozy pods op het Heliveld.
De pod is een kleine trekkershut verscholen tussen het groen op een kampeerveld. Lekker back-to-basic. Want je hebt letterlijk een zitje voor de deur en een bed met 2 eenpersoonsmatrassen én een houtkachel. Wat je verder nodig hebt, neem je zelf mee. Zoals kookspulletjes en beddengoed. Echt een trekkershut dus. ‘s Avonds staat de avondzon heerlijk op het terrasje van de pod en ‘s ochtends steek ik de buitenkachel lekker aan voor een beetje extra warmte tijdens het ontbijt.
Trouwens, bij het Paviljoen van Camping Netl is de menukaart schijnbaar geïnspireerd op de ‘Blue Zones’. Plekken op de wereld waar mensen langer én gezonder leven dan waar dan ook op de wereld. Zoals bijvoorbeeld Okinawa in Japan en Ikeria in Griekenland. Toen ik bij Camping Netl verbleef was er een bruiloftsdiner gaande bij het Paviljoen, maar ik ben ontzettend benieuwd naar deze menukaart! Reden genoeg om nog een keertje terug te gaan naar deze heerlijke wilde tuin.









8. Overnachten in een yurt bij Terra Wolde | Zeewolde
Een duurzaam, magisch en bijzonder slaapplekje middenin de natuur: Terra Wolde. Wanneer je bij Terra Wolde logeert verblijf je in één van de bijzondere accommodaties in het bos. Wat dacht je van off grid glamping in een gezellige Bell tent of slapen in een authentieke Yurt? Verspreid over het bosterrein staan namelijk een paar ingerichte bell tenten (voor 2 pers) én twee authentieke yurts (1 voor 3 personen en 1 voor 4 personen). En alsof dat nog niet genoeg is verblijf je bij Terra Wolde op arrangementsbasis. Je onderdompelen in de natuur en slapen in het bos terwijl de sterren van de hemel voor ons worden gekookt.







Goed om te weten: Mijn bezoek aan Flevoland is tot stand gekomen op uitnodiging van en in samenwerking met Visit Flevoland; de destinatiemarketing organisatie van Flevoland voor de vrijetijdssector. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening. In dit artikel zijn daarnaast enkele affiliate links opgenomen. Dat betekent dat als jij klikt op een link en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partijen, ik daar commissie voor ontvang. Jij betaalt hierdoor niet meer geld, maar ik ontvang wel iets extra's.
Leave a reply