Twee tot drie weken lang op duurzame roadtrip door Europa met een e-camper van LEAVV. Hoe tof klinkt dat? In samenwerking met LEAVV maakten wij een roadtrip met een e-camper van twee weken. Sinds 2021 kun je namelijk lekker groen en duurzaam op reis in Europa door een elektrische camper te huren bij LEAVV. Elektrisch rijden is tegenwoordig niet meer zo nieuw (en spannend), maar milieuvriendelijke elektrische camperbusjes zie je nog maar weinig op de weg. Tot Robbert, oprichter van LEAVV, besloot een aantal elektrische bestelbussen om te bouwen tot campers, deze te wrappen in een hip groen kleurtje, en deze te verhuren. Vanuit ons ‘eigen’ groene huisje op wielen genoten we van een duurzame kampeertrip door Europa. Lees je mee?
Wanneer je een elektrische camper huurt bij LEAVV, ga je op roadtrip met een Peugeot Expert L3. De L staat hierbij voor lengte en de 3 betekent dat de bus een stukje langer is dan het normale model, waardoor je flink wat ruimte hebt in de camper. De campers hebben vier zitplekken en 4 slaapplaatsen. Je kunt dus met zijn tweeën, maar ook met zijn vieren (en in overleg met je hondje) op pad. De e-camper is een automaat én heeft cruise control, wat op lange afstanden lekker relaxt rijdt.
→ Lees ook: Groen op reis met een e-camper van LEAVV | Een elektrische camperbusje huren
P.s. De LEAVV e-camper is ook te huur via camper deelplatform Goboony.
Een roadtrip met een elektrische camper door Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, België én Nederland
Wij gingen op roadtrip met de 100% elektrische camper van LEAVV en ik neem jullie graag mee! Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat we van plan waren om via een aantal toffe campings richting Zwitserland te rijden en de bergen in te trekken. Zwitserland hebben we helaas niet gehaald omdat Stefan zijn voet brak. Wandelen zat er eventjes niet meer in voor hem. We pasten onze plannen aan en genoten van een heel aantal leuke kampeerplekjes in Duitsland, België en Nederland. In onderstaande roadtrip ben ik wél uitgegaan van onze initiële roadtrip met de LEAVV e-camper richting Zwitserland. Een aantal campings in dit lijstje staan dan ook nog altijd op ons wensenlijstje om te bezoeken.
2 of 3 weken roadtrippen met een e-camper van LEAVV?
In onderstaande roadtrip heb ik een aantal campings + leuke alternatieven genoemd. Onderstaande planning kun je uiteraard aanpassen en uitbreiden naar jouw eigen wensen. Er is zo ontzettend veel moois te zien. Ik heb in onderstaande planning rekening gehouden met zowel 2 als 3 weken, Maar als je de tijd hebt, zou ik zeker drie weken pakken voor deze mooie reis. Op deze manier ben je niet alleen aan het rijden, maar kun je ook lekker veel zien van de omgeving. En de e-camper van LEAVV? Die geeft je lekker veel vrijheid om te doen waar jij zin in hebt!
→ Lees ook: Een roadtrip van 7 dagen door het zuiden van Nederland met een elektrische camper van LEAVV
Let’s LEAVV!
Dag 1-2 (1 nacht) / Dag 1-3 (2 nachten)– De e-camper ophalen en op naar Duitsland!
Van Dwingeloo naar Strotzbüscher Mühle in de Eifel of Camping Donnersberg in Rheinland-Pfalz | 430 – 500 km
Yes, eindelijk is het zover! Tijd om de e-camper van LEAVV op te halen voor een fijne roadtrip. Wist je dat LEAVV elektrische campers verhuurt vanuit Nederland én België? Er zijn verschillende “Get & LEAVV” locaties waar je de e-camper kunt ophalen en ook weer kunt inleveren. Zo pikken wij de e-camper op bij Landgoed Meistershof in Dwingeloo. Wij vinden het fijn om de eerste dag al een lekker stuk te rijden. Bijvoorbeeld op natuurcamping Strotzbüscher Mühle in de Duitse Eifel of Camping Donnersberg in het Duitse Rheinland. Hou er wel rekening mee dat je langer onderweg bent dan met je ‘normale’ auto, want je zult echt een aantal keer moeten bijladen. Een verplicht rustmomentje. 🙂
Camping Donnersberg is een echte familiecamping die lekker knus en klein aanvoelt, maar waar wel verschillende faciliteiten zijn zoals een meertje (waar ook je hond lekker wat verkoeling kan vinden), een zwembad en een barretje met lekker pizza’s, drankjes en ijsjes. Ook komt er regelmatig in de ochtend een bakkertje langs waar je terecht kunt voor verse broodjes en gebakjes. Strotzbüscher Mühle in de Duitse Eifel staat nog op ons wensenlijstje en lijkt een ontzettend idyllische natuurcamping gelegen in een vallei en langs een beekje.
Wat is de actieradius van de e-camper? Goed, even wat feitjes op een rijtje. De elektrische camperbusjes van LEAVV hebben een accucapaciteit van 75 kWh. De actieradius, dus het aantal kilometers dat je kunt rijden met een volgeladen accu, is in een ideale situatie 330 km. Maar de daadwerkelijke actieradius hangt af van verschillende factoren, zoals rijstijl, soorten wegen en weersomstandigheden. Rijd je enkel binnendoorweggetjes en rustig aan? Dan is dat positief voor de actieradius (en voor jezelf, hoeveel leuker is het om door mooie landschappen en gezellige dorpjes te rijden?). Maar rijd je deels snelweg, of misschien zelfs alleen maar snelweg? Dan moet je toch echt wel rekening houden met zo’n 200 tot 250 km. Dit betekent natuurlijk ook wat voor je voorbereiding en planning. Wanneer je op een dag zo'n 400-500 km rijdt, zul je best wel veel snelweg rijden. Onze ervaring is dat het dan fijn is om bij te laden wanneer je zo'n 160-180 km gereden hebt. Op die manier hou je een goede buffer over mocht je onvoorzien niet kunnen opladen.
Dag 2-4 (2 nachten) / Dag 3-5 (2 nachten) – Naar het Zwarte Woud
Van Strotzbüscher Mühle of Camping Donnersberg naar Campingplatz Graesselmühle – 180 – 280 km
In het zuiden van Duitsland ligt het Zwarte Woud: het grootste bosgebied van Duitsland. Valleien, bossen vol torenhoge dennen- en sparren, wijngaarden én heel veel wandelpaden. In het noordelijke deel van het Zwarte Woud ligt Campingplatz Graesselmühle. Een mini charmecamping aan een beekje met een lekker vleugje vintage.
Waar en hoe kun je de e-camper opladen? De e-camper kan op verschillende manieren worden opgeladen (de benodigde laadkabels krijg je mee): door de laadkabel aan te sluiten op een normaal stopcontact (bv de stroompaal van je kampeerplek), een wallbox laadstation (bv laadpalen op campings speciaal voor elektrische auto’s) of bij een openbare laadpaal. Daarnaast zit er nog verschil in de snelheid waarmee de laadpunten de e-camper kunnen opladen. Zo zijn er snellaadpunten aan de snelweg die 100 Kw of meer laden, waardoor je in 30-45 minuten de (bijna lege) accu weer opgeladen hebt tot 80%. Er zijn snellere laadpunten tot bv 375 Kw te vinden langs de snelweg, maar de bus laadt tot max 100 Kw (dit zeg ik enkel om te voorkomen dat je de illusie hebt binnen tien minuten weer volgeladen te zijn door bij een 350 Kw paal te gaan staan ;)). Overigens laadt de accu snel op tot 80%. De laatste 20% gaan een stuk langzamer, waardoor het de moeite loont om bij een snellaadpunt tot ongeveer 80% op te laden en vervolgens weer verder te rijden. Indien je bij je boeking hebt aangegeven laadpassen van LEAVV te willen gebruiken, krijg je bij vertrek van LEAVV een drietal oplaadpassen mee (van ChargeMap, NewMotion en Plugsurfing), zodat je bij bijna elke laadpaal wel terecht kunt. Je betaalt in dat geval aan LEAVV €0,20 per gereden km ten behoeve van de laadkosten (wat ongeveer overeen zal komen met de daadwerkelijke laadkosten).. Als je zelf al laadpassen hebt kun je deze natuurlijk meenemen. In zowel Duitsland, Luxemburg, België als in Nederland hebben wij trouwens enkel de blauwe ChargeMap laadpas gebruikt.
Dag 4-8 (4 nachten) / Dag 5 – 11 (6 nachten) – De bergen in: Zwitserland
Van Campingplatz Graesselmühle naar Camping Wang (Beatenberg) en/of Camping des Glaciers (La Fouly, Wallis) – 300-400 km (en wanneer je beide campings bezoekt zo’n 540 km in totaal)
Ja, en dan door naar Zwitserland. Oh, wat waren we graag richting Zwitserland gereden met de e-camper van LEAVV. We zagen het al helemaal voor ons: met de bus door de bergen, kamperen op plekjes met de mooiste uitzichten. Maar helaas, een gebroken voet en meerdere ziekenhuisbezoekjes gooiden roet in het eten. De twee campings die wij hier op het oog hadden? Camping Wang, bij de Thunersee en in de buurt van Interlaken, Lauterbrunnen en de bekende Cliff Walk. En Camping les Glaciers, aan de voet van een gletsjer in de regio Wallis. Ach, deze plekjes gaan we in de toekomst zeker weten nog eens ontdekken. Mocht je gaan.. Ik ben ontzettend benieuwd.
De mobiele apps ABRP (A Better RoutePlanner) en ChargeMap Bij lange ritten ontkom je er natuurlijk niet aan om snellaadpalen te gebruiken en uit te zoeken wat de meest handige route is die je langs de snellaadstations leidt. Hierbij is het natuurlijk handig om je 'pauzes' samen te laten vallen met de oplaadmomenten. Er zijn verschillende mobiele apps waarop je kunt zien waar oplaadpunten (en snelladers) te vinden zijn. De app die wij voornamelijk veel gebruikten om onze route te plannen is ABRP (A Better RoutePlanner). Dit is een handige app voor elektrische rijders. Bij het gebruik van deze app doorloop je een aantal stappen, waarna je een routeadvies krijgt dat volledig is afgestemd op de e-camper waarmee je op pad bent. Zo dien je eerst te selecteren welk merk en model auto je hebt (hiervoor kun je de Toyota Proace Verso 75 kWh invoeren, die vergelijkbaar is) en geef je vervolgens aan welke laadpassen je hebt, hoeveel je batterijpercentage (Soc) bij vertrek is en hoe hard je maximum snelheid is. Hoe meer gegevens je invult, hoe accurater het advies is.. Je vult je vertrekpunt en je bestemming in en geeft aan met hoeveel % accu je bij een laadpunt én bij je eindbestemming aan wilt komen. Vervolgens berekent de app voor je bij welke laadpunten je onderweg het beste kunt opladen en zelfs hoelang je hier moet laden om met een bepaald percentage op bestemming aan te komen. Ook kun je zien hoeveel laders van hoeveel kWh aanwezig zijn bij het laadpunt en hoeveel er beschikbaar/in gebruik zijn. Heel handig! Wel viel ons op dat deze app, in tegenstelling tot Google Maps, niet erg goed rekening houdt met verkeersdrukte en files, waardoor het handig is de app in combinatie met Google Maps te gebruiken. En een beetje zelf blijven nadenken natuurlijk. :)
Dag 8-10 (2 nachten) / Dag 11-13 (2 nachten) – Het Duitse Saarland
Van Camping Wang naar Landgut Girtenmühle – 470 km
De allerleukste camping uit deze roadtrip: Landgut Girtenmühle in het Duitse Saarland. Zo’n camping waarbij je bij aankomst al een goed gevoel hebt. Er hangt een fijn relaxt sfeertje, je kunt heerlijke taartjes (en vegan hotdog en pizza) eten en biertjes drinken bij de Wunderbar onder de grote walnotenboom (bijna alles is hier biologisch) en dan heb ik het over de kampeerplekjes nog niet eens gehad. De tentkampeerders hebben misschien wel de mooiste plekjes aan het beekje. Maar ook voor de andere kampeerders zijn er ontzettend veel fijne natuurplekjes te vinden. Vanaf de camping wandel je over een bruggetje zo het bos in en ook honden zijn hier welkom. Zelf parkeerden wij de e-camper van LEAVV op een ontzettend mooi kampeerplekje direct aan het beekje. Dat vonden niet alleen wij, maar ook onze hond, te gek. Hier beleef je dat echte buitenlevengevoel. Als je geluk hebt, speelt er in de avond bij de Wunderbar een bandje. Maar sowieso kun je hier terecht voor een ontbijtje of verse broodjes in de ochtend.
Is elektrisch rijden voordelig? De prijzen per kWh verschillen per locatie en per moment. Gemiddeld betaal je bij een snellader zo'n €0,60 - €0,90 per kWh. Openbare laadpalen zijn over het algemeen duurder dan laadpalen op campings, maar laden ook sneller. Indien de camping waar je verblijft een speciale laadpaal voor elektrische auto's heeft, wordt vaak een tarief net boven de kostprijs gerekend, wat een stuk voordeliger is. Het is soms mogelijk om gebruik te maken van de stroompalen op de kampeerplekjes waar we overnachtten. Hoeveel ampère stroom campings aanbieden op je kampeerplek verschilt per camping. Vaak is dit 6, 10 of 16 ampère en soms kun je tegen een meerprijs gebruik maken van bijvoorbeeld 10 ipv 6 ampère. De hoeveelheid ampère die beschikbaar is kun je via de bijgeleverde oplaadkabel eenvoudig instellen. Hoe hoger, hoe beter, want opladen via het normale stopcontact gaat niet bijzonder snel. In dit geval kun je de bus bij aankomst, aan de stroom leggen, waarna deze na een nachtje slapen vaak weer grotendeels of soms zelfs volledig opgeladen was. Lekker voordelig, groen en ideaal! Overigens is dit tegenwoordig op de meeste campings niet meer toegestaan (er zijn de laatste jaren natuurlijk veel elektrische auto's bij gekomen), dus check voordat je dit doet zeker even of dit toegestaan is.
Dag 10-12 (2 nachten) / Dag 13-16 (3 nachten) – Het sprookjesachtige Müllerthal in Luxemburg
Van Landgut Girtenmühle naar Camping Martbusch – 65 km
Yes, een kort stukje rijden deze keer maar met de LEAVV e-camper. Vanuit het Duitse Saarland rijd je in no time naar het Luxemburgse Müllerthal. Hier wacht, dichtbij de oudste stad van Luxemburg, Echternach, sprookjesachtige rotsen en paden op je. De regio in het noordoosten van het land wordt ook wel het Klein-Zwitserland van Luxemburg genoemd. Ondanks dat er niet veel kleine natuurcampings in deze omgeving lijken te zijn, denk ik toch een hele leuke camping in het Müllerthal gevonden te hebben: Camping Martbusch. Ook dit gaan wij op een later moment nog ondervinden, want wandelen in het Müllerthal bewaren wij met Stefan zijn gebroken voet nog even voor een volgende reis.
→ Ook leuk: Idyllisch roadtrippen en kamperen met Blauw Busje | Een retro Volkswagen busje
Dag 12-14 (2 nachten) / Dag 16-19 (3 nachten) – Het hart van de Belgische Ardennen
Van Camping Martbusch naar Camping Arkeo – 137 km
Als er één regio is waar het in elk seizoen goed vertoeven is, is het wel in de Belgische Ardennen. Wandelen door een winterwonderland of in de zomer over rotspartijen en langs watervalletjes. Ik ben dol op de Belgische Ardennen. En een camping die wel heel ideaal gelegen is voor enkele van de mooiste wandelingen in de Ardennen is Camping Arkeo. Camping Arkeo is een lekker hippe camping (waar je ook in yurts of tipi’s kunt overnachten) aan de rivier de Amblève, met een vrij jonge doelgroep. Zo zie je er vooral veel jonge gezinnen en stelletjes en wordt er veel gekampeerd met tenten aan de waterkant en kampeerbusjes. Onze LEAVV e-camper krijgt een mooi plekje met zicht op de rivier. Je kunt op de camping terecht voor verse broodjes en zelfs uitgebreide ontbijtjes. Af en toe is er een gezamenlijke BBQ waar je aan deel kunt nemen. De weg aan de overkant van de rivier hoor je overigens wel, maar wie weet dat je dit wanneer je hieraan gewend bent niet eens hoort. De start van de bekende en oh zo mooie Ninlingspo wandeling ligt slechts 2 km van de camping. En ook naar de Vallée de la Hoëgne (mijn favoriet) is het maar een halfuurtje rijden.
Waarom is roadtrippen met een e-camper van LEAVV zo leuk? Nog niet overtuigd? Nog even op een rijtje dan waarom roadtrippen met een elektrische camper van LEAVV ontzettend tof is. Wij hebben de e-camper echt met pijn in ons hart weer moeten inleveren. En hebben nog altijd heimwee naar dit avontuur. Waarom? Je bent groen en lekker duurzaam op reis. Geen uitlaatgassen, maar stroom en dus een kleinere ecologische voetafdruk. Je hebt alle vrijheid met de e-camper, helemaal in combinatie met fietsen op de fietsendrager. Je kunt gaan en staan waar je wilt. De bus is lekker handig ingedeeld en ingericht en heeft een heerlijk groen kleurtje. En daarnaast ben je echt in no time klaar met opzetten en inpakken. Wij zijn groot fan van de elektrische camper van LEAVV.
Dag 14-15 (1 nacht) / Dag 19-20 1 nacht) – Natuurkampeerterrein de Vlagberg
Van Camping Arkeo naar De Vlagberg – 180 km
Tijd om weer de grens over te gaan richting Nederland. Maar niet voor een nachtje op één van de mooiere Natuurkampeerterreinen in Nederland: de Vlagberg. De Vlagberg ligt aan de rand van de Staatsbossen van Sint Anthonis. En van je kampeerplekje (die echt een ontzettend fijn bosgevoel geven) wandel je zo het bos in, de heide op en naar de Schaapskooi. Je kunt hier eindeloze wandelingen maken of gewoon voor de LEAVV e-camper genieten van de geur van het bos en proberen eekhoorntjes te spotten. Je logeert hier bij de boswachter, De boswachter komt dan ook regelmatig even langs op het natuurkampeerterreinen Boswachter Wessel organiseert graag wandelingen voor gasten van De Vlagberg.
Om te kamperen op de Natuurkampeerterreinen heb je de Natuurkampeerkaart nodig. Deze kaart is één kalenderjaar geldig en geeft je het recht om met je gezin óf het met jou kamperende gezelschap van max. 4 personen (inclusief jezelf) samen gebruik te maken van een kampeerplek op de terreinen. Je kunt de Natuurkampeerkaart mét of zónder Het Groene Boekje bestellen. De prijs is gelijk.
→ Ook leuk: Kamperen in het Overijsselse Vechtdal op Natuurkampeerterrein de Rietkraag
(Optioneel:) Dag 20-21 (1 nacht) – Landgoed Mariahoeve in Drenthe
Van De Vlagberg naar Landgoed Mariahoeve – 210 km
Heb je nog een nachtje over én lever je net als wij de e-camper van LEAVV in in Dwingeloo in Drenthe? Dan is het leuk om nog een laatste nachtje te kamperen op Landgoed Mariahoeve in Drenthe. Net als De Vlagberg een Natuurkampeerterrein. Maar wel een heel bijzonder Natuurkampeerterrein. De Mariahoeve ligt, zoals de naam al zegt, op een bosrijk landgoed. Er zijn zo’n 90 kampeerplekjes en deze liggen verspreid over het landgoed. Je vindt hier de meest bijzondere kampeermiddelen, maar je kunt ook terecht in Stargazers, Domes of ingerichte Tipitenten. In de vakanties worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd zoals wildplukken, koken op vuur, meditatie en yoga. Wij kwamen helaas net na een storm aan op Landgoed Mariahoeve, toen het Natuurkampeerterrein compleet verlaten en verregend was, dus wij gaan Landgoed Mariahoeve snel nog een nieuwe kans geven, want schijnbaar is dit de favoriete camping van heel wat vanlifers en kampeerders.
→ Lees ook: Een roadtrip van 7 dagen door het zuiden van Nederland met een elektrische camper van LEAVV
Leave a reply