Het Land van de Peel – bestaande uit zes gemeenten in Brabant – is een regio vol unieke natuurgebieden, eeuwenoude kastelen, gezellige borrel- en eetplekjes én een regio vol bezienswaardigheden. Op uitnodiging van de regionale marketingorganisatie Land van de Peel liet ik mij twee dagen lang onderdompelen in het Brabantse (en een stukje Limburgse) Land van de Peel. En ik moet eerlijk zeggen: dit gebied heeft mijn hart een beetje veroverd.. Ik heb me verbaasd over het aantal natuurgebieden dat op zo’n korte afstand van elkaar ligt, maar toch zo verschillend is. Denk aan Nationaal Park de Groote Peel en de Strabrechtse Heide, maar ook aan het Landgoed Stippelberg en de Deurnese- en Mariapeel.
Van heidegebieden tot bossen, van vlonderpaden tot uitkijktorens en van verborgen vennetjes tot veenmoerassen. En dan heb ik het over de kastelen en de gezellige hotspots nog niet eens gehad. Er is echt van alles te doen, zien en beleven in het Land van de Peel. En eerlijk is eerlijk, twee dagen is veel te kort. Terwijl ik op ontdekkingstocht was in het Land van de Peel sliep ik trouwens op een wel heel bijzonder plekje. In dit artikel heb ik de mooiste plekjes in het Land van de Peel voor je op een rijtje gezet. Van wandelingen tot fietsroutes en van hotspots tot een onvergetelijke groenteboer. Lees je mee?
[toc]
Alle locaties die in dit artikel worden genoemd, vind je terug op deze kaart:
1. Wandelen in Nationaal Park de Groote Peel | Wandelroute Knuppelbrug | 3,2 km
Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt het Nationaal Park de Groote Peel. Samen met Mariapeel en Deurnsche Peel vormt NP Groote Peel een moerasgebied. Althans, vroeger was dit een ondoordringbaar moeras. Een groot deel van het veenmoeras is in de loop der tijd afgegraven door turfstekers. Dit werd ook wel ‘het goud van de Peel’ genoemd. Maar tegenwoordig vind je hier heidevelden, zandruggen, open vlaktes en is het een waterrijk gebied geworden. Een gebied dat ontzettend veel vogels trekt, zoals de kraanvogel. De Groote Peel is dus een gevarieerd gebied, waardoor het ontzettend mooi wandelen is.
Een leuke (relatief korte) wandeling is de 3,2km lange wandelroute Knuppelbrug in de Groote Peel. Deze wandeling start bij Buitencentrum de Pelen aan de Moostdijk 15 in De Pelen en hierbij volg je de rode routepaaltjes. Deze wandelroute leidt je langs bruggetjes, watertjes, uitzichtpunten en stukjes heidegebied. Verwacht trouwens niet dat je 3,2 km lang alleen maar over knuppelbruggen wandelt, want dat is zeker niet het geval. De route leidt je voornamelijk over ‘gewone’ paden. Ook deze paden zijn erg mooi. Maar deze wandelroute door de Groote Peel heet niet voor niets de ‘knuppelbrugroute’. Twee keer wandel je tijdens de route over knuppelbruggen. Toen ik er was, was het erg droog, maar in natte(re) periodes houd je dankzij de knuppelbruggetjes in de Groote Peel droge voeten. En daarnaast zijn de bruggetjes natuurlijk lekker fotogeniek. Een erg mooie route om de Groote Peel in het klein te ontdekken.
2. Het Belfort beklimmen | De uitkijktoren bij de Vossenberg
Op vijf minuten rijden van Buitencentrum de Pelen (waar bovenstaande Knuppelbrugroute begint) staat op de grens van Brabant en Limburg het 22 meter hoge Belfort. Een wel heel letterlijk hoogtepunt in het Land van de Peel. Het Belfort is een uitkijktoren in een bijzonder gedeelte van de Peel. Niet alleen werd op deze plek in de oorlog gevochten voor de vrijheid van Nederland (dit is nog goed te zien aan de zes bunkers – de kazematten – naast de uitkijktoren), ook was dit gebied in de Peel vroeger heel belangrijk voor het winnen van turf. De uitkijktoren is vrij te beklimmen. Parkeren kan in de berm op ongeveer 2 minuten lopen van het Belfort en de kazematten aan de Vossenberg in Meijel.
3. Fietsen over de Strabrechtse Heide vanuit Someren | 30 km
In zo’n 15 minuten reed ik vervolgens van Nationaal Park de Groote Peel naar het Brabantse dorpje Someren. Mocht je zelf geen fiets bij je hebben, dan is er LUCAS Fietsen. Bij LUCAS Fietsen aan de Kerkendijk 110 in Someren kun je een fiets huren om de Strabrechtse Heide te ontdekken. Samen met Mirja van het Land van de Peel pikte ik een e-bike op bij LUCAS Fietsen (érg fijn met 32 graden kan ik je zeggen!), waarna we een prachtige route over de hei en door de bossen fietsen. Een mooie fietstroute vanuit Someren is de Strabrechtse Heide fietsroute die 30 km lang is en die je volgt via fietsknooppunten. Vanaf LUCAS Fietsen in Someren fiets je richting knooppunt 40 – 95 – 88 – 12 – 61 – 62 – 63 – 87 – 20 – 91 – 40 en weer terug naar LUCAS Fietsen in Someren.
De Strabrechtse Heide is een gebied dat al een tijdje op mijn wensenlijstje stond om te bezoeken en tijdens mijn bezoek ook nog eens vol in bloei stond. Wat een geluk! De Strabrechtse Heide is het grootste aaneengesloten heidegebied (zo’n 1.500 ha) in Noord-Brabant en dus ook van het Land van de Peel. En ik zeg wel Strabrechtse Heide, maar eigenlijk fiets je bij deze route net zo goed over de Lieropsche Heide, door de bossen die de heide omgeven en langs vennen en zandverstuivingen. Om te zorgen dat de heide zijn gang kan gaan, wordt Strabrechtse Heide beweid door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap. Als je net zoveel geluk hebt als wij, kom je deze misschien wel tegen tijdens je ontdekkingstocht. Op zoek naar meer inspiratie voor mooie heidegebieden? Dit is waar je volgens het Land van de Peel moet zijn.
4. Een pitstop bij Boscafé het Pastoorke van Moorsel
Wanneer je van fietsknooppunt 87 richting knooppunt 20 fietst, zie je een stukje voor knooppunt 20 aan je linkerhand, aan de rand van Lierop, boscafé Het Pastoorke van Moorsel liggen. Een gerestaureerde boerderij aan de rand van het bos, waarvan het voorhuis verbouwd is tot boscafé. Een perfecte plek voor een pitstop op het gezellige terras of op koudere dagen binnen bij de houtkachel. De kaart mag dan klein zijn, bij navraag bleken er ook vega worstenbroodjes te zijn die niet op de menukaart stonden. Hoe Brabants wil je het hebben? Leuk om te weten dat er bij de bereiding veel gebruik wordt gemaakt van ingrediënten uit de biologische groentetuin van het Pastoorke van Moorsel.
In de buurt van de parkeerplaats van Boscafé het Pastoorke van Moorsel start trouwens ook de Beuvenroute. Dit is een wandeling van 5 (kort) of 10 (lang) km die je naar (kort) of om (lang) het Beuven, het grootste ven in de omgeving, leidt.
5. Ontspannen en genieten in Theetuin de Wilde Framboos
Theetuinen, ik word er echt heel blij van. Het gezellige sfeertje, de kleurrijke bloemen, de kippen rondscharrelen en natuurlijk de lekkere theetjes en andere verwennerijen. Theetuin De Wilde Framboos in Bakel is zo’n plekje. Onder de fruitbomen kun je hier volgens mij wel urenlang blijven zitten zonder je te vervelen. Het is de perfecte plek om gezellig bij te kletsen, te ontspannen na een wandeling of fietstocht, een fijn boek (uit) te lezen en ondertussen te genieten van allerlei lekkers. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ingrediënten uit eigen tuin en lokaal geteeld fruit, groente, noten en kruiden. Vegan en glutenvrije taartjes zijn er ook vaak, alleen die worden niet standaard opgenoemd (zodat ze beschikbaar blijven voor de gasten die hier om vragen). Zo genoot ik van een vegan chocoladetaartje met rood fruit.
Wil je trouwens gaan voor een lunch met streekplank of een high of afternoon tea bij De Wilde Framboos? Dan doe je er goed aan om op tijd te reserveren, want hier worden maar beperkt plekken voor gereserveerd. Binnenlopen voor een theetje of een taartje kan altijd. Hopelijk vind je dan net als ik een mooi plekje onder de appelboom.
6. Wandelen over Landgoed Stippelberg | Vlonderpaden en Schotse Hooglanders | 7,5 km
Op mijn tweede dag in het Land van de Peel stond er een wandeling op de planning bij Landgoed Stippelberg. Een (nog) redelijk onontdekt natuurgebied (lees: ik ben niemand tegengekomen tijdens de hele wandeling, maar goed dit was ‘s ochtends vroeg). En waarom? Geen idee, want ik vond het één van de mooiere wandelingen die ik in Nederland heb gelopen. Het is hier stil, de route is afwisselend en de natuur is prachtig. Ik las zelfs ergens dat hier dassen leven. Ik wandelde de blauwe Stippelberg route van 7,5 km (volgens Komoot kwam ik uit rond de 8km). Koppel je hem aan de rode route? Dan kun je een wandeling van 12 km maken bij de Stippelberg.
Waarom dit natuurgebied de Stippelberg heet? Overal in dit gebied zie je kleine heuveltjes begroeid met bomen. Vroeger was hier geen bos, maar bestond het landschap uit heide en stuifzand. Dat zand vormde vervolgens duinen – de stippels – die uiteindelijk werden beplant met naaldbomen (ten behoeve van de houtproductie). Inmiddels zijn de stippels her en der weer blootgelegd en zichtbaar om de heide ruimte te geven te groeien en te bloeien.
Parkeren doe je op de parkeerplaats ter hoogte van Stippelberg 1 in De Rips. Je steekt je de straat over en wandelt langs de boswachterswoning met karakteristieke raamluiken het bos in. De blauwe wandelroute voert je eerst langs een gigantische coniferenhaag (toepasselijk het Begrafenislaantje genaamd). En vervolgens wandel je via karrensporen door het bos, langs een uitkijktoren, naar smalle heidepaadjes én over een vlonderpad (ja, daar is er weer een! En wat voor een.). Op verschillende plekken heb je de kans om het pad te kruisen met de Schotse Hooglanders die het gebied bewonen.
Net toen ik de hoop om Schotse Hooglanders te spotten al bijna had opgegeven kwam ik tijdens de wandeling bij de Stippelberg bij het vlonderpad uit. Ik zie voor me een vlonderpad dat tussen de naaldbomen door slingert. En opeens hoor ik geritsel naast het pad. En ja hoor, daar zijn ze. De Schotse Hooglanders. Prachtig zijn ze! In alle rust staan ze te grazen onder de naaldbomen. Wanneer ik er wandel is het droog, maar in nattere periodes ben je waarschijnlijk erg blij met het aangelegde vlonderpad. Terwijl ik over het vlonderpad verder wandel schieten er plotseling twee Schotse Hooglander kalfjes onder het vlonderpad vandaan. Ik weet niet wie meer schrok, zij of ik. Wel loop ik nu snel door, want afstand bewaren tot Schotse Hooglanders is altijd verstandig, maar wanneer er kalfjes bij zijn al helemaal.
7. Met Boer Henk de onvergetelijke groentetuin in | Bijzonder Brabants in Deurne
Zin in een bijzondere én onvergetelijke activiteit? Dan raad ik je aan om eens langs te gaan bij Bijzonder Brabants. Net buiten het Brabantse dorp Deurne ligt Boerderij de Breemortel. Hier teelt Boer Henk op een natuurlijke manier en in de open lucht talloze bijzondere groenten en kruiden. Je kunt met een groep een rondleiding langs onvergetelijke groenten boeken of individueel op ontdekkingstocht gaan in de groentetuin van Boer Henk. Boer Henk heeft de afgelopen jaren een groentetuin opgebouwd met groenten en kruiden die je in de supermarkt niet snel tegen zal komen. Zaadjes uit India, Zuid-Amerika, Roemenië, ze komen overal vandaan. Want ook groenten die van ver komen en in Nederland helemaal niet bekend zijn kunnen – zo blijkt – goed groeien in het Brabantse klimaat.
Zo vind je in de tuin van Boer Henk eiwitrijke lupine (een goed alternatief voor soja), yacón uit de Andes, witte aubergines (echt nog nooit gezien!) en allerlei soorten kleurrijke boontjes. Tijdens een rondleiding mag je van alles proeven, zoals venkelbloemetjes die naar anijs smaken en verschillende soorten tomaatjes. Wist je bijvoorbeeld dat je de bloemetjes van (veel) dahlia’s gewoon kunt eten? Koks gebruiken ze regelmatig voor de garnering van hun gerechten. Het is mega fascinerend om in de groentetuin van Boer Henk Rond te lopen en hem vol passie te horen vertellen over Bijzonder Brabants.
En extra bijzonder: de Peelrandbreuk loopt dwars door de groentetuin heen. Dit is een geologische breuklijn die – in Nederland – van Roermond naar Uden loopt. Dit betekent onder meer dat aan de hoge kant van de tuin het grondwater een aantal meter hoger staat dan aan de kant van de tuin die lager ligt. Dit lijkt niet te kloppen en toch is het zo! Dit zorgt voor een soort ondergrondse waterval. In de tuin is de Peelrandbreuk op verschillende manieren inzichtelijk gemaakt, waardoor dit geologische verschijnsel gaat begrijpen. Het is daadwerkelijk een onvergetelijke groentetuin.
8. Lunchen met uitzicht op de kasteelruine van Deurne | Het Dinghuis
Heb je na het bezoek aan de onvergetelijke groentetuin nog ruimte in je buik? Rijd dan even een paar kilometer door naar Deurne zelf. In dit Brabantse dorp kun je namelijk lunchen, borrelen en dineren met een wel heel bijzonder uitzicht. De kasteelruine van Deurne. Het Groot Kasteel van Deurne werd tijdens de oorlog door de geallieerden per ongeluk gebombardeerd. Tegenwoordig is er er dan ook niet meer over van het kasteel dan een ruine, maar dat maakt het niet minder mooi.
In het Dinghuis naast de kasteelruine werd vroeger recht gesproken, maar tegenwoordig kun je er heerlijk eten. Er staan een aantal vega en vegan gerechten op de kaart en bepaalde gerechten kunnen vegetarische worden klaargemaakt. Die high wine lijkt me trouwens ook wel wat! Parkeren bij het Dinghuis doe je overigens niet op het plein voor het Dinghuis, maar op de gratis parkeerplaats die je 100 meter verderop (richting het centrum) vindt.
9. Nog meer leuke activiteiten en mooie plekjes in het Land van de Peel
Ik noemde het in de inleiding al: twee dagen is eigenlijk veel te kort voor een bezoek aan het Land van de Peel. Er zijn zoveel leuke dingen te doen, zoveel mooie natuur te ontdekken en dan heb ik het over de kastelen nog niet eens gehad. Zo lijkt het me geweldig om Kasteel Asten te bezoeken. Een idyllische kasteelruine van meer dan 100 jaar oud. In verband met de kwetsbaarheid van Kasteel Asten en het feit dat het op priveterrein ligt zijn de ruine en de voorburcht niet vrij te bezoeken. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven waarvoor je je kunt aanmelden.
Ben je in Deurne bij het Dinghuis of Bijzonder Brabants? Dan ben je niet ver van de Deurnese- en Mariapeel waar je kunt wandelen in een uniek stukje natuurgebied. Even afkoelen na de wandeling doe je met een ijsje bij de vorstelijke ijsboerderij Hoeve Willem III in Helenaveen. Van handijsjes tot luxe ijscoupes.
10. Overnachten in een tiny cabin bij In de Hei | Mariahout
Naast al die geluks- en geniemomenten (denk aan de Schotse Hooglanders bij de Stippelberg, het taartje bij de Wilde Framboos, de fietstocht over de bloeiende heide en de bijzondere groenten van Boer Henk) overnachtte ik ook nog eens op een wel heel uniek slaapplekje in het Land van de Peel. Namelijk in een stoere house cabin bij In de Hei in Mariahout die gewoon ‘Where She Goes’ ademt. In de Hei is een B&B, vergaderplek en alpacafarm in een én verhuurt ook drie cozy cabins aan de rand van de alpacaweide.
Aan de ene kant zijn de cabins lekker back-to-basic en ga je een beetje terug in de tijd door te koken op een houtgestookt fornuis. Aan de andere kant zijn de cabins juist mega luxe en comfortabel. Zo is er een eigen badkamer met regendouche, kun je het gebruik van een hottub (jawel!) bijboeken bij je verblijf, haal je een start-up ontbijtje op in een gezellige picknickmand en kun je maaltijden bijboeken die je vervolgens kunt afmaken in de houtkachel met oven. De cabins, die geschikt zijn voor 4 personen, hebben alledrie een schuifpui die je compleet open kunt schuiven voor een echt buitengevoel. In de Hei is niet alleen een mega fijne plek voor mensen zoals ik die van het buitenleven, boshuisjes en even-weg-avonturen houden, maar ook voor kinderen. Want naast alpaca’s zijn er ook konijntjes en twee enthousiaste varkentjes. Ik ben megafan van dit plekje.
Goed om te weten: Mijn bezoek aan Land van de Peel is tot stand gekomen op uitnodiging van en in samenwerking met de regionale marketingorganisatie Land van de Peel. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening. In dit artikel zijn daarnaast enkele affiliate links opgenomen. Dat betekent dat als jij klikt op een link en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partijen, ik daar commissie voor ontvang. Jij betaalt hierdoor niet meer geld, maar ik ontvang wel iets extra's.
Leave a reply